Wethouder Roks (rechts) ontvangt mede namens zijn collega Van Everdingen de petitie van KBO-voorzitter Duijvelaar. (Foto: Lysette Verwegen)
Wethouder Roks (rechts) ontvangt mede namens zijn collega Van Everdingen de petitie van KBO-voorzitter Duijvelaar. (Foto: Lysette Verwegen) (Foto: )

KBO trekt aan de bel voor wensen van ouderen

De senioren gaan niet protesteren op het Malieveld in Den Haag, maar ze laten zich lokaal wel horen. Met een petitie over wonen, zorg, welzijn en mobiliteit trekt de seniorenorganisatie KBO aan de gemeentelijke bel: 'Op senioren kunt u rekenen, senioren rekenen ook op u'.

IJSSELSTEIN / LOPIK – Wethouders Roks (IJsselstein) en Van Everdingen (Lopik) kunnen in de petitie de wensen van de senioren lezen. Ze zijn er blij mee. "De petitie past bij de lijn van de KBO: niet achteraf klagen, maar vooraf meedenken." Roks was ook op de KBO-ledenvergadering aanwezig en weet wat de ideeën en vragen achter de verschillende onderwerpen zijn. Zoals vernieuwing van de woon-zorgcentra. "We zijn al met plannen bezig, maar daarvoor zijn alle betrokken partijen nodig." Samen met KBO-leden bezocht hij Ons Koningsoord in Brabant, een omgebouwd klooster met nieuwbouw eromheen midden in een nieuwbouwwijk. "Appartementen met verschillende oppervlaktes, van sociale huur tot koop in alle prijsklassen en alle voorzieningen onder een dak; van bibliotheek tot stadswinkel en zorgvoorzieningen". KBO-voorzitter Duijvelaar vult aan: "De rondleider werd al binnen enkele minuten onderbroken door onze leden, met de uitroep: 'Dat willen wij ook'." Bijzonder is dat in het complex ook jonge starters wonen: "Met de verplichting dat ze vrijwilligersdiensten verrichten voor de senioren, variërend van een boodschapje en een oogje in het zeil houden tot sociaal contact. Eigenlijk de ideale samenleving, waar mensen bij elkaar betrokken zijn."

Out of the box
Duijvelaar vervolgt: "Als senioren met capaciteiten en levenservaring denken we graag mee, vooral out of the box, want er is zoveel mogelijk. Ook in IJsselstein. En we denken mee in het grote geheel. De schaarse ruimte die er is moet goed benut worden, voor iedereen. Door nieuwe levensbestendige woningen te bouwen voor senioren wordt de woningmarkt, die nu op slot zit, losgetrokken. Menige senior is op zoek naar een gelijkvloerse kleinere woning, maar wel een woning met voldoende oppervlakte, in een leuke omgeving met diverse zorgmogelijkheden binnen bereik als dat nodig wordt. Als daar bij de bouw aan wordt gedacht kan ook de zorg aan huis door mantelzorgers en professionals efficiënter verleend worden." Die ontwikkelingen moeten nu starten. "De Meridiaan in Zenderpark is zo'n goed uitgangspunt." Behalve de gemeenten moeten ook de 'jongeren van 55+' tijdig nadenken over hun toekomstige woon- en zorgsituatie. "Op die leeftijd ben je officieel senior. Dan kan er binnen 10 tot 15 jaar veel veranderen, waardoor zorg en geschikt wonen belangrijk worden." Voor die belangen komt de KBO op, voor senioren van 55 tot 100 jaar."Het is belangrijk om georganiseerd te zijn." En over protesten op het Malieveld: "De boeren, verpleegkundigen en leerkrachten hebben gemeenschappelijk dat ze senior worden. Dan komen wij voor hun belangen op."

Meer berichten