Locoburgemeester Bekker bezocht het spontane gouden paar Te Braake, dat nog zichtbaar dol op elkaar is, en samen een bijzondere levensweg bewandelt. (Foto: Lysette Verwegen)
Locoburgemeester Bekker bezocht het spontane gouden paar Te Braake, dat nog zichtbaar dol op elkaar is, en samen een bijzondere levensweg bewandelt. (Foto: Lysette Verwegen) (Foto: )

Gouden paar Te Braake: 'Geluk komt niet vanzelf'

Het leven van het gouden bruidspaar Theo en Cobi te Braake verliep via veel bochten en hobbels, die ze met succes namen: ook in hun tijd in Afrika, waar ze elkaar leerden kennen.

IJSSELSTEIN – "In 1968 op een feestje van de kerk, waar ik voor een vriend op zoek was naar een date voor de verjaardag van zijn zus", lacht Theo. Zijn vriend en hij waren totaal niet geïnteresseerd in meisjes. "Maar ik zag Cobi en vond haar wel leuk." In de Nederlandse gemeenschap – iedereen kende elkaar – zocht ze geen toenadering. "Ik ga toch niet op hem af, vragen hoe hij heet als ik dat al weet", lacht ze. "En ze vond me een bullebak", verklapt de bruidegom. Maar toch vond het tweetal elkaar in 1968 en ze verloofden zich op de verjaardag van de bruid om in 1970 te trouwen. "Maar omdat onze families op een vakantie bij elkaar waren werd het 8 november 1969." Het paar kreeg 6 kinderen en een woelige periode door de politieke toestanden in Afrika. Met het geloof, respect en een rotsvast vertrouwen in elkaar, sloegen ze zich overal doorheen en vluchtten in 2007 naar Nederland. "Geluk komt niet vanzelf; het is 'hard work' op het levenspad dat zich ontvouwt." Het bevalt het paar goed in Nederland. "Uniek, anders. De angst van Afrika willen we nooit meer meemaken."

Meer berichten