Foto:
De duurzaamste column

Elektrische fiets

Een tijdje geleden werd het jubileum van het IVN - Instituut voor natuureducatie & duurzaamheid – gevierd, tijdens een gezellige dag met leuke activiteiten.

Eén activiteit stond bij onze kraam: de 'elektrische fiets', in dit geval een hometrainer waarop elektrische huishoudelijke apparatuur aangesloten kon worden. Door te fietsen zouden de apparaten geactiveerd worden. Voor de kleine kinderen was de lamp prima te doen, en leuk: als je trapt gaat een lampje branden.

Estafettefietsen voor een lekker warm kopje thee

Ook de föhn was favoriet bij de kinderen en er werd enthousiast getrapt om het kapsel van moeder of zichzelf op te pimpen. De mixer ging ook nog wel. Lekker doortrappen was voldoende om appeltaartdeeg te kunnen kneden. De slagroom als toetje lukte ook, als een vriendinnetje verder wilde fietsen. Maar de waterkoker… die viel tegen. Het trappen ging erg moeizaam en er gebeurde niet zoveel. Eerst dachten we dat de waterkoker het niet deed, maar bij nadere inspectie bleek er toch wel iets van warmte geproduceerd te worden. Dat triggerde de fanatiekelingen in ons team om al fietsend een kopje thee te zetten. Maar dat ging niet makkelijk, een fanatieke topsporter wisselde als in een estafette de volgende fanatiekeling af en na vijf sportieve fietsende mannen was het water wel wat warmer, maar een theezakje was nog lang niet aan de orde. Twee jonge meiden wilden ook de serie apparaten fietsend uitproberen en waren na het succes van de lamp en föhn teleurgesteld hoeveel moeite de waterkoker kostte. Hun reactie: "Ik ben me nu meer bewust hoe veel energie het kost om thuis de waterkoker te gebruiken." En dat is een helder inzicht van de gezellige dag. Hoe leuk om dit met elkaar, tijdens plezier en spel, te ervaren en ontdekken.

Ivon Vrolijk
KlimaatneutraalIJsselstein.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


 

Meeste reacties

Het Oude Normaal 1 2/9