Het hijsen van de vlag door burgemeester Patrick van Domburg en Jeannette Starrenburg van de Soroptimistenclub Utrecht Nedersticht.
Het hijsen van de vlag door burgemeester Patrick van Domburg en Jeannette Starrenburg van de Soroptimistenclub Utrecht Nedersticht. (Foto: Bernard Brosi)

IJsselstein zegt nee tegen geweld tegen vrouwen

IJsselstein - IJsselstein zegt nee tegen geweld tegen vrouwen en sluit zich aan bij de internationale campagne Orange the World. Daarom wappert een oranje vlag op de Plaats en kleurt de kroon van het historisch stadhuis oranje van 25 november tot en met 10 december. De kleur oranje staat symbool voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes.

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45% van de vrouwen en meisjes. Om daar aandacht voor te vragen is 25 november door de Verenigde Naties benoemd als de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. De Orange the World campagne, waar meer dan honderd landen aan meedoen, trapt af op deze dag en zal eindigen op 10 december. Dit zijn de '16 Days of Action' tegen geweld tegen vrouwen. De campagne wordt wereldwijd gecoördineerd door UN Women, de VN organisatie voor vrouwenrechten.

Het oranje uitlichten van een belangrijk gebouw of ander landmark door overheden op 25 november is een vast onderdeel van Orange the World. Internationaal kleurden eerder bijvoorbeeld Time Square, de Niagara Falls en de Brandenburger Tor al oranje. Zo laten overheden zien dat zij de strijd tegen geweld steunen.

Nederland zal naar verwachting dit jaar de meeste oranje gebouwen en objecten ter wereld tellen, verspreid over het hele land! In alle provincies doen meerdere gemeenten mee, en minstens de helft van de provincies gaat aandacht besteden aan Orange the World. Daarnaast organiseren lokale en nationale organisaties voor vrouwenrechten en emancipatie straatacties en andere activiteiten tijdens de '16 Days of Action'.

In Nederland wordt de Orange the World campagne gecoordineerd UN Women Nederland, Zonta International en de Unie van Soroptimistclubs in Nederland, Suriname en Curacao.

Meer berichten