Bewoners presenteerden hun visie aan commissieleden. Of dat wat oplevert zal in de toekomst blijken. (Foto: Lysette Verwegen)
Bewoners presenteerden hun visie aan commissieleden. Of dat wat oplevert zal in de toekomst blijken. (Foto: Lysette Verwegen) (Foto: )

Bewoners Hitteschild willen meepraten over nieuwbouw

Bewoners van het wijkje aan de Hitteschild, waar nieuwbouw moet verrijzen op de plaats waar nu een oude school staat, hebben de commissieleden van alle partijen op bezoek gehad. Met een tot in de puntjes verzorgde bijeenkomst en een dito presentatie en rondleiding, probeerden de bewoners nogmaals gehoor te krijgen bij de gemeente.

IJSSELSTEIN – De bewoners zijn eensgezind tegen de hoogbouwplannen die de gemeente in het voorjaar onverwacht met maquettes presenteerde. "We snappen de noodzaak van nieuwbouw en zijn het wel eens met de plannen voor grondgebonden woningen uit 2009, maar niet met de plotselinge hoogbouw van 30 appartementen." Een professionele virtuele presentatie door een bewoner laat zien dat hoogbouw als een massief blok alle lucht en doorkijk uit het wijkje wegneemt. Daarnaast voorzien de bewoners ook problemen met parkeergelegenheid, privacy en toegankelijkheid. "Het gaat hier niet om 'Not in my backyard', maar om: 'Dít niet in my backyard'." Tot nu toe lijkt de gemeente doof."
Ook een bijeenkomst met wethouder Geldof in juli veranderde daar niets aan. "We voelen ons niet gehoord, ook niet met onze argumenten dat IJsselveld-Oost al 70 procent hoogbouw heeft en er geen hoogbouw meer zou komen en dat appartementen van 50 tot 70 vierkante meter niet op de wensenlijst staan van senioren met een groot huis die willen doorstromen en de woningmarkt kunnen lostrekken. Van de wethouder kregen we alleen een dubbel A4'tje waarom de hoogbouw wel moet, maar geen reactie op onze kritische en soms emotionele vragen." Na de presentatie van de impact van de hoogbouw, vergeleken met plannen voor laagbouw die volgens de bewoners wel passen, konden de commissieleden zelf een kijkje in de wijk nemen.

De bewoners presenteerden ook onderliggende cijfers voor hun argumenten. "Gezinnen met kinderen zijn statistisch nog in de meerderheid in IJsselstein. Ze vertrekken steeds vaker omdat er geen passende woonruimte is. Daarnaast zijn de woonlasten voor de vrije huur en middenhuur te hoog voor een oppervlakte van 50 tot 70 vierkante meter." De bewoners vragen zich ook af of de belangstelling voor deze appartementen al is onderzocht.
Volgens de VVD worden dit soort appartementen binnen no time verkocht of verhuurd. D66 merkte op dat naast senioren ook een- en tweeverdieners in aanmerking komen. " Zij willen een huis van 1,5 ton, maar die huizen zijn er niet." Ook twijfelden de senioren aan het verschil tussen hoogbouw en eengezinswoningen: "Een woning heeft met zolder ook drie lagen." Maar dat ziet er volgens de bewoners anders uit en geeft meer lucht dan een drie- of vierhoog appartementengebouw. Ook voorstellen van de bewoners om hoog te bouwen bij de Clinckhoeff of aan Eiteren, leidde niet tot discussie. De Clinckhoeff is nog niet aan de orde en de grond aan Eiteren is van een ontwikkelaar die zelf mag beslissen over de bebouwing met dure grondgebonden woningen,

Meer berichten