Foto: Foto:
De IJsselsteinse Column

Actie!

O heerlijk, straks worden de dagen weer langer, het licht wordt helderder en de decemberfeestdagen zijn weer voorbij. Die feestdagen hebben een hoog 'gezellig-of-ik-schiet-gehalte'.

Veel mensen betalen zich blauw aan delicatessen en zwoegen zich in het zweet op haute cuisinerecepten voor een kerstdiner dat vaak op een anticlimax uitloopt doordat langdurig opgekropte familietwisten juist dán tot een uitbarsting komen. Ik doe weinig aan Sint en Kerst, en dat bevalt me best.

Mijn manifestatie op het Malieveld was geen succes

Nóg een toenemend bezwaar tegen de overgewaardeerde decemberfeestdagen: actiegroepen die juist nu aandacht trekken voor hun grieven. Na de onvermijdelijke pietendiscussie komt Farmers Defence Force in het geweer. Waarom hebben die relclubs steeds Engelse namen? Afgekeken van Kick Out Zwarte Piet? De herenboeren willen de voedselaanvoer rond Kerst ontregelen, uiteraard met tractoren. Ik wilde ook zo'n ding aanschaffen, maar onder de dertig mille krijg je zelfs geen goede tweedehands. En dan hebben die boeren thuis ook nog een auto. Actievoeren werkt niettemin aanstekelijk, óók bij mij. Ik wilde een manifestatie op het Malieveld organiseren voor onderbetaalde columnisten. Ik had al een klapstoel en een geel hesje, maar het werd geen succes, ondanks opruiende mails naar collega's. Jan Mulder bleek helemaal niet onderbetaald, zodat hij zich vrijblijvend kan ergeren aan de 'intolerante' omwonenden van asielzoekerscentra; uiteraard op veilige afstand van zijn vrijstaande villa. Collega Youp van 't Hek haakte ook af. Door lucratieve schnabbels in het cabaretcircuit kan hij zich veroorloven om vol overtuiging de salonsocialist uit te hangen. Maarten van Rossem had ik om die reden al bij voorbaat afgeschreven. En wat is onderbetaald... Ik schrijf mijn stukjes vooral voor mijn plezier.

Rinus Verweij

Meer berichten