Niet alleen de buitenkant, maar ook de binnenkant van het oude schoolgebouw biedt een trieste aanblik. (Foto: Willem van der Wiel)
Niet alleen de buitenkant, maar ook de binnenkant van het oude schoolgebouw biedt een trieste aanblik. (Foto: Willem van der Wiel) (Foto: )

Brandstichting oud schoolgebouw Poortdijk laat diepe sporen na

Jonge vandalen hebben tijdens de jaarwisseling brand gesticht in het oude schoolgebouw aan de Poortdijk, waar de Weggeefwinkel en de Houtwerkplaats nog een tijdelijk onderkomen hadden.

IJSSELSTEIN – Het was een klap voor Caroline Versluis, vrijwilliger en coördinator in de Weggeefwinkel. "Ik hoorde het op nieuwjaarsochtend en heb gelijk alle vrijwilligers bij elkaar geroepen om te overleggen. Onze kant is er nog 'goed' afgekomen. Er is veel rook- en waterschade, maar met goed uitwassen en sorteren kunnen we nog wel een doorstart maken." Nog voordat de vrijwilligers van de zoveelste tegenslag waren bekomen – er wordt nog steeds gezocht naar een nieuw onderkomen voor de Weggeefwinkel én de houtwerkplaats – diende de volgende tegenslag zich aan. "Het gebouw zou de volgende dag worden dichtgespijkerd en we hadden tot 10.00 uur om spullen uit het gebouw te halen. Van Patrick, vrijwilliger in de houtwerkplaats, hoorden we dat de aannemer al uren eerder in de weer was." Caroline stuurde een mail naar de burgemeester. "De gemeente helpt gezinnen bij brand, dus waarom ons niet? Ik was echt boos. Waarom maakt de gemeente propaganda voor milieu en hergebruik als ons initiatief – een geweldig voorbeeld – niet wordt geholpen?"

Gelukkig bleek uit de snelle reactie van burgemeester en gemeentesecretaris dat het een misverstand was. "We konden wel het gebouw in. Twee gemeentemedewerkers zijn ook komen kijken. We kunnen in overleg nog op een later tijdstip spullen weghalen en er wordt mee gezocht naar een ander onderkomen. De komende week horen we wanneer we voor een gesprek bij de gemeente terecht kunnen om te horen hoe het verder moet en wat de gemeente eventueel voor opties heeft." Veel inwoners steunen de Weggeefwinkel. "Mensen bieden hun hulp en vervoer aan. Maar we weten nog niet waarheen."

De vrijwilligers proberen de rampspoed te verwerken. "De ziel is uit de school. Ineens is ons ideaal een geblakerd, stinkend en verwoest gebouw. Beseffen de vandalen wel wat ze hebben aangericht en hoeveel mensen – waarschijnlijk uit hun eigen wijk – ze hebben gedupeerd? Er komen hier heel veel mensen, soms met één paar schoenen: de schoenen die ze dragen. Echte armoede bestaat, meer dan mensen weten. En wie hier kwam was de koning te rijk met onze spullen."
 

Verloren houtwerkplaats

De houtwerkplaats van vrijwilligers Patrick Tieleman en Nico van der Heijden is verloren, inclusief de gereedschappen die ze ook met de gift van het Roest Crollius Fonds konden kopen. "We ondersteunden mensen met kleine reparaties en workshops en maakten samen meubels", aldus Patrick. Hij is er kapot van. "Het gebouw is al langer mikpunt van vandalisme." Er zijn twee jongens gezien die vlak voor de brand wegrenden. De brand lijkt daarmee geen toeval te zijn. "We moeten nu snel op zoek naar nieuwe ruimte, want we willen doorstarten."

Meer berichten