Foto: Foto:
De IJsselsteinse Column

Oké boomer!

De titel van deze column is naast 'Pippi' Greta Thunbergs 'How dare you?' misschien wel dé modekreet van het afgelopen jaar geworden. Een jong Australisch parlementslid schoffeerde met deze oneliner – die zoveel betekent als: 'Het is wel goed met je, opa' – een oudere opponent.

Voor niet-ingewijden: 'boomer' is afgeleid van de zogeheten 'babyboom', waarmee de bevolkingsexplosie van na de Tweede Wereldoorlog wordt aangeduid, en inmiddels etiket is geworden voor de 60-plusgeneratie, die aanspraak wil maken op de snel verdampende pensioenfondsen. Ik behoor ook tot die generatie en volgens sommigen óók tot de groep rechtse 'Grumpy old white men'.

Een klein groepje tuig verpest het voor iedereen

Zo simpel is het niet. Ik word heel links als Wybren van Haga-types mijn monumentencommissie omzeilen met verbouwplannen waarmee een monument volledig verpest wordt. Ik word ook heel links van het hulpverleners-belagende-oudejaarsavond-straattuig. Ze fikken niet de Bentley van een vastgoedboef af, maar het WA-verzekerde occasionnetje van Jan Modaal, die daarmee geruïneerd wordt. Ze stichten brand in een oud schoolgebouwtje, waar vrijwilligers bijstandstrekkers proberen te helpen met een houtwerkplaats en een weggeefwinkel. Ze vernielen bushokjes zodat de autoloze schlemielen natgeregend op een bus moeten wachten. 'Van degene die niet heeft, van dien zal genomen worden' (Lucas 19). En dan word ik van links opeens heel rechts. Dat kleine groepje tuig verpest het namelijk voor iedereen, omdat ze er steeds lachend mee wegkomen. Dát moet veranderen. Wie vuurwerk of stenen gooit naar de politie pleegt gewapend geweld dat adequaat moet worden beantwoord. Als zo'n delinquent een 9mm kogel door zijn been krijgt piepen hij en zijn vriendjes wel anders.

Rinus Verweij

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Meest gelezen

Fruit plukken 16/9
 

Meeste reacties

Het Oude Normaal 1 2/9