Foto: Foto:
De IJsselsteinse Column

Criminali-tijd

Afgelopen week werd de fiets van mijn al vaak in deze column geciteerde linkse vriendin gestolen. Geen opzienbarend nieuws, want fietsendiefstal is in dit land volksziekte nummer 1. Ironisch genoeg was ik over deze diefstal meer verbolgen dan mijn vriendin.

Femke denkt nog altijd dat diefstal voor kansarme gediscrimineerde jongeren de enige mogelijkheid is om bloemen voor hun zieke oma te kunnen kopen. Vergeet het maar. De groeiende criminaliteit in dit land is tegenwoordig gigantisch, en dichterbij dan menigeen denkt.

Ook de grote criminaliteit loert letterlijk om de hoek

Toch geloven wereldverbeteraars nog steeds dat de criminaliteit daalt. Maar het enige wat écht daalt is de bereidheid om aangifte te doen, want iedereen weet dat aangifte doen neerkomt op een dwaaltocht door een 'van het kastje naar de muur'-website. Ook de grote criminaliteit loert letterlijk om de hoek. Ridouan T., de gearresteerde topcrimineel, woonde op een steenworp afstand in Vianen, een stadje vergelijkbaar met IJsselstein, aan de overzijde van de Lek. Zelfs in IJsselstein zelf, in april 2016 bij de Lanceerplaats, voor wie het nog weet, en in Nieuwegein, hebben zich Chicago-achtige taferelen afgespeeld. Die toenemende criminele dreiging wil nog altijd maar niet doordringen tot de strafrechtadvocatuur. Ondanks de liquidatie van de advocaat van een kroongetuige tegen Ridouan T. vindt diens advocaat Inez Weski dat de nieuwe advocaten van die kroongetuige, ondanks het dodelijke gevaar, niet volstrekt anoniem aan het proces mogen deelnemen.
Ze hoeft hun namen te weten, als ze maar - desnoods gegrimeerd en dus onherkenbaar - tijdens het proces aanwezig zijn. Nu snap ik waarom mevrouw Weski met haar gothic make-up er uitziet alsof ze is weggelopen uit een Harry Potter-film.

Rinus Verweij

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden