Robbie Bekker regisseerde voor Pestival een korte film, te zien naast vijf korte toneelstukjes over het thema op verschillende plaatsen in Theater Pantalone. (Foto: Piet de Bruin)
Robbie Bekker regisseerde voor Pestival een korte film, te zien naast vijf korte toneelstukjes over het thema op verschillende plaatsen in Theater Pantalone. (Foto: Piet de Bruin) (Foto: Piet de Bruin)

Kwibus presenteert Pestival: toneel en film over pesten

Wat begint met een beetje plagen, kan pesten worden. Met soms grote gevolgen. Om dat bespreekbaar te maken organiseert Kwibus het Pestival. Jonge spelers brengen het thema onder de aandacht in vijf korte toneelstukjes en een film.

IJsselstein - 'Het hek' gaat over Tessa en Bruno, die al hun hele leven dikke vrienden zijn. Nu ze vijftien zijn vragen ze zich af wat hun vriendschap nog inhoudt: wat is de rol van nieuwe vrienden en wat betekenen ze nog voor elkaar? Regisseur Mirjam de Groot: “Het hek gaat over vriendschap, over trouw blijven aan elkaar en aan jezelf.”
Aukje Kranen regisseert 'Afmelden', over online pesten: “In de digitale wereld kunnen we alles zeggen, zonder dat we worden geconfronteerd met de gevolgen. Maar ook online kunnen woorden pijn doen.” Afmelden gaat over vier jongeren die zich opmaken voor een feest, maar online zien dat er iemand is uitgenodigd die ze niet leuk vinden. Via Instagram wordt ze gepest en dat loopt snel uit de hand.
Een stelletje clowns vertelt in een absurdistisch geheel over een nieuweling die op school moet kiezen tussen drie rollen in het circus dat school kan zijn: de pester, het slachtoffer, of de omstander. Regisseur Tom Doedijns: “Het stuk gaat vooral over de vraag of je bewust ervoor kiest om een van deze rollen aan te nemen, of dat dat onbewust gaat.''
De rol van omstanders staat centraal in De Toekijk Blues. Regisseur Veerle Ruizendaal: “Als omstander kun je het verschil maken door de pesters te stoppen of door op te komen voor het slachtoffer. De spelers gaan zelf naar de middelbare school en zien zelf ook altijd veel gebeuren. Ze hebben een erg goede bijdrage geleverd.”
In 'Ik was erbij' wordt pijnlijk duidelijk tot welke waanzin pesten kan leiden. Een groep studenten vertelt over de gruwelijke details van een schietpartij op school. Van de populaire, de ‘jock’, tot de kunstzinnige en de ‘loser’: ze vertellen allemaal hoe ze ertegenaan kijken. Edwin Brand regisseert dit stuk: “Een onderzoek naar wat iemand ertoe brengt om het leven te nemen van zijn medestudenten.”
Het Pestival wordt compleet gemaakt met een korte film, geschreven door Laura Neijenhuis en Piet de Bruin, geregisseerd door Robbie Bekker en met camerawerk van Joris Langezaal. De avond begint en eindigt met een aantal monologen over pesten en in het theater is ook een tentoonstelling te zien met tekeningen en schilderijen rond het thema.

In Pantalone: op de vrijdagen 17, 24 en 31 januari en zaterdagen 18 en 25 januari en 1 februari om 19.30 uur; zondag 2 februari om 14.00 uur. Kaarten à 12,50 te reserveren via www.theaterpantalone.nl en bij Uit in IJsselstein. Met CJP recht op 2,50 korting aan de zaal.

Meer berichten

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden