Foto: gemeente lopik

Nog (te)veel fietsers zonder licht

Lopik - Wethouder Gerrit Spelt, BOA Marcus van der Krogt en verkeerskundige Frans de Haes van de gemeente Lopik hebben vrijdagochtend 17 januari de fietsverlichting gecontroleerd op het fietspad vanaf Lopik richting Schoonhoven ter hoogte van de Zijdeweg. Er zijn circa 70 fietsers gecontroleerd. Daarvan hadden 9 fietsers geen of geen volledige fietsverlichting.

Dit in het kader van de landelijke VVN fietslichtactie 'Ik Val op!' Doel van de actie is mensen bewust maken van goede verlichting voor eigen veiligheid.

Fietsers met volledige verlichting kregen een compliment en een kleine attentie van wethouder Gerrit Spelt. De fietsers zonder licht kregen het advies om het licht zo snel mogelijk te (laten) maken en kregen ook een kleine attentie. Wethouder Gerrit Spelt is zeer tevreden dat het overgrote deel goede fietsverlichting had. Een stuk beter dan de landelijke cijfers. Het blijft daarnaast wel zaak dat die laatste 10-15% ook moet zorgen voor een stuk eigen veiligheid en zichtbaarheid op de weg.

Fietsen zonder verlichting wordt het meest genoemd als iets dat mensen een onveilig gevoel geeft in het verkeer. Veel fietsers beseffen nog niet dat fietsverlichting essentieel is om goed gezien te worden. Uit onderzoek blijkt dat 34% van de fietsers in Nederland geen of geen volledige fietsverlichting voert. Desondanks geeft 95% van de fietsers aan het gevaarlijk te vinden om zonder verlichting in het donker te fietsen. Een kwart van alle ongelukken met fietsers gebeurt in het donker.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Meest gelezen

Fruit plukken 16/9
 

Meeste reacties

Het Oude Normaal 1 2/9