Kunstenaar Ketlin van Esschoten in haar nieuwe atelier in het souterrain van Landsman Uitvaartzorg in de Weidstraat. (Foto: Karin Doornbos)
Kunstenaar Ketlin van Esschoten in haar nieuwe atelier in het souterrain van Landsman Uitvaartzorg in de Weidstraat. (Foto: Karin Doornbos) (Foto: )

Kunstenaar uit de brand geholpen

Afgelopen nieuwjaarsnacht breekt er brand uit in het voormalige schoolgebouw aan de Poortdijk, zeer waarschijnlijk aangestoken. Het gebouw biedt op dat moment onder andere onderdak aan de Weggeefwinkel, een houtwerkplaats en een creatieve ruimte die door kunstenaar Ketlin van Esschoten als atelier gebruikt wordt. De gemeente besluit om de locatie per direct te sluiten.

IJsselstein - Het dichtgetimmerde pand biedt een treurige aanblik. De houtwerkplaats en vrijwel alle -pas aangeschafte- machines en gereedschap zijn bij de brand verloren gegaan. "Heel erg triest", vindt ook Ketlin. Haar eigen werkplek en ook haar spullen zijn gespaard gebleven, maar in het gebouw blijven is geen optie. Overal hangt een rooklucht, de brand is zeer waarschijnlijk aangestoken en de kans op herhaling is groot. De gebruikers krijgen een ochtend de tijd om hun spullen weg te halen, waarna het schoolgebouw meteen met platen dichtgetimmerd wordt. Er zit voor Ketlin niets anders op dan een opslagplek te huren. Voor haar betekent deze onverwachte verhuizing dubbele pech, want ze heeft op dit moment ook geen vaste woonruimte. "Als iemand nog een leuk en betaalbaar appartement in IJsselstein weet", lacht ze. Na een bericht op Facebook waarin ze vertelt over de brand en laat weten dat ze een atelierruimte zoekt, krijgt ze veel hartverwarmende reacties. "Super fijn dat er zoveel mensen meedenken en spontaan hulp aanbieden."
Eén van de mensen die op haar oproep reageert is Robert Landsman. Landsman is met zijn uitvaartonderneming sinds oktober 2019 gevestigd aan de Weidstraat 17. Ze hebben een goede klik en Robert biedt Ketlin een tijdelijk onderkomen aan in zijn souterrain. In eerste instantie voor drie maanden. "Daarna kijken we verder."
Ketlin kan haar geluk even niet op met deze fijne plek in hartje binnenstad. "Robert heeft me letterlijk en figuurlijk uit de brand geholpen."

Kunstzondag

Een mooie bijkomstigheid is, dat ze nu mee kan doen met de Open Kunstzondag. Iedere eerste zondagmiddag van de maand openen kunstenaars uit de binnenstad van IJsselstein hun deuren voor het publiek. Op zondag 2 februari maakt Ketlin haar debuut. "En ik exposeer op dit moment ook bij Kunstig Art in het voormalige HUBO-pand aan de Utrechtsestraat."
De nieuwe plek betekent ook een nieuwe naam: Kade 24 studio art & design heet voortaan Atelier Ketlin van Esschoten. Belangstellenden zijn van harte welkom om een kijkje te komen nemen. Informatie over locaties en openingstijden is te vinden op haar website www.kade24.com of Facebookpagina.
Ketlin hoopt van harte dat de andere gedupeerden -allemaal vrijwilligers- ook snel een nieuw onderkomen vinden. De Weggeefwinkel voorzag duidelijk in een behoefte in de buurt. "Ik hoop dat ze snel een nieuwe plek krijgen. Misschien kan de gemeente iets betekenen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Meest gelezen

Fruit plukken 16/9
 

Meeste reacties

Het Oude Normaal 1 2/9