Een feestje bij de vijftigste koppeling van Buurtgezinnen: bloemen voor moeder  (midden) en taart voor de kinderen. (Foto: Rinus Verweij)
Een feestje bij de vijftigste koppeling van Buurtgezinnen: bloemen voor moeder (midden) en taart voor de kinderen. (Foto: Rinus Verweij) (Foto: Picasa)

Buurtgezinnen viert de vijftigste match

Met taart en bloemen en bezoek van de wethouder Bernd Roks heeft Stichting Buurtgezinnen de gouden match gevierd: de vijftigste koppeling tussen een vraaggezin en een steungezin.

IJSSELSTEIN - Femke van den Berg kijkt vertederd toe hoe haar kinderen Ann (11), Lynn (8) en Brenn (4) aan de keukentafel tekenen met de 11-jarige Jayanti. De kinderen hebben nauwelijks oog voor de fraaie taart en de bloemen die Margret van Paassen, lokaal coördinator van de stichting Buurtgezinnen.nl en wethouder Bernd Roks hebben meegenomen. Het gezin Van den Berg is het vijftigste steungezin in IJsselstein. Femke heeft goede ervaringen met het speelkameraadje van haar kinderen, dat een middag per week in het gezin wordt opgenomen. "Ik heb even geaarzeld voordat ik hieraan begon, maar er was meteen al een klik. Mijn dochters noemen haar wel eens het 'dinsdagzusje' en Jayanti zegt dat ze hier drie fans heeft".
Femke kwam in contact met Buurtgezinnen door een presentatie op school. Volgens Margret zijn er uiteenlopende redenen waarom vraaggezinnen zich aanmelden. "Veel ouders hebben wel eens overbelaste periode. Een te drukke baan of juist werkloosheid, gezondheidsproblemen, echtscheiding, vul het maar in. Al snel zag de gemeente het belang van preventie in en verleende ons de opdracht om in IJsselstein aan de slag te gaan. Een koppeling tussen vraag- en steungezin wordt maximaal twee jaar begeleid, maar vaak loopt het contact na die tijd zonder ons gewoon door."
Koppelingen worden beëindigd als de situatie is verbeterd. Bij de koppeling wordt ook rekening gehouden met de wensen van het kind. "Jayanti had twee wensen," zegt Margret. "Een vriendinnetje van de zelfde leeftijd en liefst met huisdieren, want daar is ze dol op." Dat bleek niet moeilijk, want ook de cavia's in hun kooi zijn hoorbaar aanwezig. "Buurtgezinnen voorziet in een groeiende behoefte. Voorlopig is onze ambitie het verwezenlijken van vijftien koppelingen per jaar. Ik kan het van harte aanbevelen, want het geeft alle gezinnen veel voldoening.''

De Stichting Buurtgezinnen.nl koppelt steungezinnen aan vraaggezinnen die even een steuntje kunnen gebruiken bij de opvoeding van hun kinderen. De lokale coördinatoren verzorgen de contacten en dienstverlening; in IJsselstein is dit Margret van Paassen. Er is dringend behoefte aan meer steungezinnen. Interesse? Neem contact op met margret@buurtgezinnen.nl of kijk voor meer informatie op www.buurtgezinnen.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Meest gelezen

Fruit plukken 16/9
 

Meeste reacties

Het Oude Normaal 1 2/9