Molenaar Maarten Dolman neemt met RMN-beleidsmedewerker Hovinga het snoeiplan rond de molen door. (Foto: Lysette Verwegen)
Molenaar Maarten Dolman neemt met RMN-beleidsmedewerker Hovinga het snoeiplan rond de molen door. (Foto: Lysette Verwegen) (Foto: )

Bomen snoeien nodig voor meer wind in de wieken

Medio februari gaan boomexperts aan de gang in het Molenplantsoen. Daar worden de hoge bomen gesnoeid om de windvang van molen de Windotter te verbeteren.

IJSSELSTEIN – Elke vijf tot zes jaar is en flinke snoeibeurt nodig. Met name de treurwilgen, de es en twee moerascipressen die in 1960 werden geplant, groeien snel uit en belemmeren de windvang die de molen nodig heeft. RMN huurt er volgens beleidsmedewerker Hovinga specialisten voor in, die ook zorgen voor de snoeibeurten aan de bomen in het Paardenlaantje. Het kandelaberen van de bomen is niet zomaar in het wilde weg wat takken snoeien. De experts kijken naar de hele boom: de groeivorm en of ze niet overhellen en daardoor om zullen vallen in volgende jaren. Hij grapt: "Voor het knippen van je haar ga je toch ook naar de kapper."

Molenbiotoop
Molenaar Maarten Dolman legt uit waarom de molenbiotoop zo belangrijk is. "De molen moet een goede windvang hebben, niet belemmerd door hoge bomen of hoge gebouwen, om goed te functioneren." En dat luistert nauw. "Ik kan aan het kraken van de molen en de onregelmatige gang horen dat de snoeibeurt nodig is. Als er niet wordt gesnoeid takelt de molen binnen enkele jaren af. Vergelijk het met fout gebruik van een antieke houten stoel: die gaat ook kapot als je elke dag op twee poten zit. De onregelmatige snelheid – hollen of stilstaan – beïnvloedt daarnaast de maling van het meel, waardoor de kwaliteit van het product vermindert."
De vrije windvang en de afvoer van de wind is zo belangrijk dat er met de bouw van Zenderpark, het stadhuis op de Overtoom en zelfs met de uitbreiding van zorgcentrum Ewoud rekening mee moest worden gehouden. "In de binnenstad zit het wel goed, daar gaat niets meer de hoogte in." Maar met nieuwbouw is het oppassen voor de molenbiotoop: "Binnen een straal van 500 meter rondom de molen mogen geen hoge objecten staan. En ook buiten die straal moet er rekening worden gehouden met de windvang." Rond 1700 werd de molenbiotoop al schriftelijk vastgelegd. Net als de 'windbrieven' voor molens uit de Zaanstreek waarmee 'windgeld' werd geheven die de molenaar moest betalen. "Dat werd uiteindelijk weer betaald door de 'molendwang', de verplichting aan burgers om hun graan door een bepaalde molen te laten malen." De snoeibeurt maakt het mogelijk dat De Windotter twee belangrijke doelstellingen kan blijven halen: "Het in stand houden van het molenambacht en de instandhouding van het monument."

Snoeien
Als de snoeiwerkzaamheden beginnen worden er rijplaten in het plantsoen gelegd. "De uitlopers - herkenbaar aan dunne takken vanaf dikke takken - worden afgezaagd en ter plekke versnipperd." De klus zal ongeveer een week duren. "Jammer dat het niet vriest, dan konden we er over het ijs bij." Het ziet er na het snoeien even wat anders uit, maar de bomen groeien snel.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Meest gelezen

Fruit plukken 16/9
 

Meeste reacties

Het Oude Normaal 1 2/9