De idyllische Walkade met historische panden,  leilindes en zicht op de molen wordt - net als de IJsselpoort en het Brandspuithuisje - verstoord door moderne lichtmasten met felle verlichting. (Foto: Lysette Verwegen)
De idyllische Walkade met historische panden, leilindes en zicht op de molen wordt - net als de IJsselpoort en het Brandspuithuisje - verstoord door moderne lichtmasten met felle verlichting. (Foto: Lysette Verwegen) (Foto: )

Ontstemde reacties over nieuwe lichtmasten

Bewoners van de Walkade zijn ontstemd over de nieuwe straatverlichting die vorige week is geplaatst. 'Wij willen onze straat terug', is de reactie die alles zegt.

IJSSELSTEIN – Geen sfeervolle historische armaturen, maar kale aluminiumpalen met ledverlichting zoals op de doorgaande wegen. "We willen niet aan de snelweg wonen. Wie heeft dit beslist en zonder overleg met de bewoners?", reageert een bewoner. Omdat de armaturen dicht naast de gevels staan – net als bij het kleine restaurantje in het Brandspuithuisje aan de historische IJsselpoort – schijnt het licht ook fel en hinderlijk naar binnen. "Weg sfeer en kinderen met slaapproblemen." Volgens de gemeente voldeed de oude verlichting na ruim 40 jaar niet meer. Het licht is te zwak en de masten verkeren door corrosie in slechte staat. De aluminium masten worden nog geschilderd in een kleur die past binnen het straatbeeld. De ledverlichting is op afstand dimbaar, onderhoudsvriendelijk en duurzaam. Ook de gemeente ziet liever historische verlichting, maar dat was door de hogere kosten en de noodzaak van snelle vervanging onmogelijk. Opdrachtnemer CityTec is gestopt met verdere plaatsing en de gemeente neemt contact op met de bewoners van de Walkade.

Meer berichten

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden