Direct Action Everywhere (DxE) streeft naar basisrechten voor alle dieren, daarom werden de varkens herdacht. (Foto: Lysette Verwegen)
Direct Action Everywhere (DxE) streeft naar basisrechten voor alle dieren, daarom werden de varkens herdacht. (Foto: Lysette Verwegen) (Foto: )

Boosheid over mishandeling varkens bij IJsselsteins bedrijf

Het nieuwsitem van RTL, waarin een undercoveropname werd getoond over varkens – soms kreupel – die op weg naar de slacht werden geslagen met peddels, aan de staart werden getrokken terwijl ze geen kant uit konden, wekte massale verontwaardiging. Het bedrijf Westfort trok daarmee veel negatieve aandacht naar IJsselstein.

IJSSELSTEIN – De PVV en Partij van de Dieren deden onmiddellijk aangifte, op social media regende het negatieve berichten, dierenrechtenorganisaties en ook de lokale politiek reageerden. D66 stelde vragen aan het college van B en W over de negatieve afstraling van het incident op de stad, het dierenwelzijn bij Westfort en mogelijkheden om met het bedrijf in gesprek te gaan en op te kunnen treden tegen de misstanden, en of er gevolgen zijn voor de huidige uitbreiding van het bedrijf. Ook de PvdA stelde vragen aan het college; of de vergunningverlening slechts een boekhoudkundig proces is en of er aangedrongen kan worden op betere handhaving en meer toezicht op het dierenwelzijn nu uit de undercoverbeelden blijkt dat de inspecteurs slechts toekijken. Want ondanks dat de slachterij zich graag laat voorstaan op diervriendelijkheid, worden er tien varkens per minuut geslacht. Een aantal bezorgde burgers en dierenvrienden eisen per direct de schorsing van slachthuis Westfort in IJsselstein en willen dat minister Carola Schouten een diepgravend onderzoek naar het bedrijf instelt. Tevens vragen zij strafrechtelijke vervolging van de schuldigen en verantwoordelijken van deze ernstige dierenmishandelingen. Het antwoord van de minister verscheen al snel in de media: zij wil dat er normen komen voor de snelheid van het slachten; zodat er beter toezicht mogelijk is. Nu hebben de dieren te lijden onder de hoge slachtsnelheid en dat is volgens Schouten onacceptabel. De NVWA, verantwoordelijk voor het toezicht, is inmiddels ook binnen de eigen organisatie een onderzoek gestart.

De directie van Westfort belooft in de media het cameratoezicht te intensiveren en adviezen van dierenwelzijnsorganisaties – zoals Eyes on Animals en Animal Save Nederland, die regelmatig de slachterij bezoeken – ter harte te nemen. De uitbreiding leidt niet tot toename van de slacht, maar is het gevolg van de verhuizing van de Westfortvestiging Oudewater naar IJsselstein en de bouw van een groot vrieshuis voor de opslag van bevroren producten.
Direct Action Everywhere (DxE), een organisatie die streeft naar basisrechten voor alle dieren, hield donderdag een herdenkingsbijeenkomst bij Westfort; met gezang, foto's en honderden rozen die werden neergelegd voor de varkens. "Ons opkomen voor dieren is een sociale beweging, net zoals feminisme of antiracisme. We willen het systeem veranderen, door mensen bewust te maken van de tegenstrijdigheid. Iedereen vindt dat we dieren als levende voelende wezens moeten bejegenen, maar de realiteit – zoals nu bij Westfort – is heel anders.

Meer berichten

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden