De kinderen speelden in Natuurmuseum De Wielewaal ook het speciaal voor dit project ontwikkelde vogelspel. (Foto: gemeente Lopik)
De kinderen speelden in Natuurmuseum De Wielewaal ook het speciaal voor dit project ontwikkelde vogelspel. (Foto: gemeente Lopik) (Foto: )

Schoolkinderen vogelen van alles uit: over vogels

Terwijl voor veel vogels de lente al begonnen lijkt, merels, mezen, musjes en vinkjes al lustig kwetterend en kwinkelerend van tak tot tak vliegen, brachten de kinderen uit groep 5-6 van de St. Victorschool uit Benschop donderdag een bezoek aan het project 'Vogel het uit!' in Natuurmuseum De Wielewaal in Willige Langerak.

Lopik - 'Vogel het uit!' is dan ook de naam van het spel waarmee leerlingen vogels leren herkennen en kennen. Het project werd speciaal op maat voor het natuurmuseum ontwikkeld door Landschap Erfgoed Utrecht en Kunst Centraal. De schoolkinderen gingen er samen heen met wethouder Johan van Everdingen.
In het project leren kinderen niet alleen de namen van de vogels en waaraan ze je kunt onderscheiden. Ze leren ook zien dat vogels slim zijn en zich kunnen aanpassen aan hun omgeving. Maar niet elke vogel kan overal leven. Op verschillende plekken wonen daarom verschillende vogels met andere kenmerken en eigenschappen.
Leerlingen bekeken vooraf het landschap van Lopik en spotten vogels in hun eigen omgeving. In Natuurmuseum De Wielewaal konden ze zien welke vogels er allemaal in Lopik voorkomen en hoe zij leven. Zij kiezen een van deze slimme vogels uit en spelen in het museum het speciaal voor dit project ontwikkelde vogelspel. Het weer, de boer en vetbollen beïnvloeden de kans om te winnen.
BuitenWijs ontwikkelde bij dit project een les waarin de leerlingen braakballen uitpluizen om te ontdekken wat een kerkuil zoal eet. Als afsluiting ontwerpen de leerlingen hun eigen supervogel, die natuurlijk wel goed in de Lopikerwaard moet kunnen leven.

Eerder sloot het Kunstmenu aan op het thema met een variant van het project Vreemde vogels met kunstenaar Mark van Praagh. Met hem hebben de leerlingen in de klas al heel goed naar vogels uit de Lopikerwaard gekeken. Zo bestudeerden zij koolmeesjes, zilverreigers, kievieten, grutto's, steenuilen en boerenzwaluwen en maakten zij een vogel-tweeluik met pastelkrijt.
 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden