Foto:
De IJsselsteinse Column

Influencer

Ik volg graag progressieve trends, al is het maar om mij ertegen af te zetten; dat houdt me scherp.

Zo las ik in de VPRO-gids een interview met een ‘intercultureel mediator’, die uiteraard vond dat onze grenzen wijd open moeten voor immigranten. Logisch; zij moet ook geld verdienen.

Nog zo’n modieuze functie-in-opkomst is de ‘influencer’, niet te verwarren met influenza. Dat is namelijk gewoon griep en daar ben je na twee weken ongemak van af. Met een influencer gaat je dat niet lukken. Ik schreef onlangs dat IJsselstein een ‘draagvlakmanager’ nodig heeft. Die kun je ook als influencer inzetten, want het is een vergelijkbare tak van sport.

We hadden de mariniers naar IJsselstein moeten halen

Die influencer had misschien de mariniers naar IJsselstein kunnen halen. Ik snap toch al niet waarom die kerels niet naar Vlissingen wilden, nota bene de geboorteplaats van Michiel de Ruijter, de zeeheld die hun korps in 1665 heeft opgericht.

Vlissingen heeft een roemrucht oorlogsverleden. De Engelsen hebben er gevochten in de tijd van Napoleon en later in de Tweede Wereldoorlog. Vlissingen heeft een haven met de Noordzee binnen handbereik, dus ze kunnen landingsoperaties oefenen bij Zoutelande, geweldig toch?

Hun lijfspreuk luidt ‘Quo patet orbis’, vrij vertaald: overal ter wereld inzetbaar. Maar dan niet in Vlissingen. Nee, ze gaan op de Veluwe zitten. En dan de landmacht ‘zandhazen’ blijven noemen; onbegrijpelijk.

Dan hadden we ze beter naar IJsselstein kunnen halen. Westfort eruit, de mariniers erin. Leuk voor de dierenbeschermers, pech voor de pacifisten. IJsselstein zou voor het eerst sinds eeuwen weer een garnizoen hebben; met landingsoefeningen bij Klein Scheveningen en abseilen vanaf de Lekbrug. Allemaal dankzij onze influencer. Een gemiste kans…

Rinus Verweij

Meer berichten