Zestig jaar bevrijding werd in 2005 uitbundig gevierd: mét veteranen uit Canada en veel historisch materieel. (Foto: archief Lysette Verwegen)
Zestig jaar bevrijding werd in 2005 uitbundig gevierd: mét veteranen uit Canada en veel historisch materieel. (Foto: archief Lysette Verwegen) (Foto: )

Feest van Konings- tot Bevrijdingsdag

Koningsdag – 27 april – en 75 jaar bevrijding op 5 mei naderen. Achter de schermen wordt al druk gewerkt aan de feestprogramma’s voor jong en oud in IJsselstein.

IJSSELSTEIN – De aftrap van de feesten in april en mei begint eigenlijk al op 4 april in het Nozemagebouw – midden in de weilanden aan de Biezendijk 3 – dat vanaf dat moment Het Zendstation gaat heten. Het wordt een gezamenlijke aftrap van de feestmaand van alle gemeenten in de Lopikerwaard op weg naar Bevrijdingsdag. Daar worden door de burgemeesters de vlaggen van alle gemeenten gehesen en wordt de programmering bekendgemaakt. Op die dag is er een meet-and-greet met veteranen uit het hele gebied, er zijn een fototentoonstelling en film in het gebouw te zien, er wordt een rondleiding verzorgd in de naastgelegen bunker, koren treden op en zelfs Koningin Wilhelmina en Churchill geven acte de présence.Voor IJsselstein gaat het programma op 2 mei verder met een ontbijt voor IJsselsteiners – gesponsord door ondernemers in de binnenstad, een concert voor senioren in de Oude Nicolaaskerk met medewerking van diverse koren.
Op Bevrijdingsdag wordt het bevrijdingsvuur uit Wageningen aangestoken en geven Amicitia en Excelsior een concert met samenzang van koren op de Overtoom, waar ook een drive-by van oude oorlogsvoertuigen en een fly-by van twee oude vliegtuigen zal plaatsvinden. “Enkele voertuigen blijven in IJsselstein, een ander deel rijdt verder door de Lopikerwaard, waar elke gemeente een eigen programma heeft”, vertelt projectcoördinator Anastasia van der Lugt. “Bij het oorlogsmonument achter de Nicolaaskerk in het Kronenburgplantsoen – dan tot Bevrijdingsplantsoen omgedoopt – wordt een bijzondere fototentoonstelling ingericht.” Details van het programma worden nog bekendgemaakt. “Jong en oud zijn welkom om alle activiteiten bij te wonen.”


Koningsdag en herdenking
Het programma op Koningsdag en de herdenking op 4 mei passen naadloos in het programma, volgens Patrick Simons, voorzitter van het Oranjecomité. "We zijn al maanden bezig met de organisatie en er is al een jaar veel contact tussen alle betrokken organisaties en verenigingen. We merken ook dat er veel belangstelling is voor alles wat we organiseren." Het programma op Koningsdag heeft in ieder geval een nieuwtje: "De dansoptredens worden verplaatst van het Kloosterplantsoen naar het Kasteelpark; dichter bij de braderie en de andere activiteiten." Afhankelijk van de sloop aan de Molenstraat zullen ook andere activiteiten daar naartoe verhuizen. "En dan zijn er nog de feesten en activiteiten op de Plaats, het Vingerhoekhof en achter de basiliek."


Oproep
Het thema van de herdenking is 'Verhalen om nooit te vergeten'. "We zoeken mensen die tijdens de herdenking in de basiliek op 4 mei hun verhaal willen vertellen", besluit Simons. Belangstellenden kunnen per mail contact opnemen: bestuurovij@gmail.com.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden