Foto: Picasa

Corona 2

Dit hadden stakende onderwijzers en milieuspijbelaars niet durven dromen: de scholen gaan dicht! Nu de coronapaniek steeds meer om zich heen grijpt, is een relativerend geluid wel prettig, zélfs in ons nuchtere IJsselstein. 

Die paniek wordt ook gevoed doordat diverse instanties hun best doen om die paniek in te dammen met officiële geruststellende verklaringen. Toen er ongerustheid ontstond rond de inmiddels vergeten invoering van het 5G-netwerk wees ik al op het beangstigend effect van officiële geruststellingen.

Gewoon boodschappen doen; niet hááámsteréééén

Nog altijd spreekwoordelijk in dat opzicht is de gevleugelde uitspraak: ‘Gaat u maar rustig slapen’ van premier Hendrik Colijn, aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog. Die uitspraak is uit zijn verband gerukt, maar is desondanks symbolisch geworden. Ik snap de coronadilemma’s wel waar bestuurders mee worstelen. Niets doen is geen optie, maar wat dan wél? Is een evenement met 102 aanwezigen te riskant, maar veilig met 98 bezoekers? Moet je mensen adviseren om in de elleboog te rochelen en de besmetting vervolgens met elleboogstoten door te geven? De bazin van een grote supermarktketen adviseert in een paginagrote krantenadvertentie om ‘boodschappen te doen zoals u altijd doet’. Maar wat is altijd hun slogan? Juist: ‘Háááámsterééééééén!!’ Dat remt de run op pleepapier niet af. En het pleepapier zit bovendien óók nog in de bolus, sorry: bonus. Ik zie al krantenkoppen voor me: ‘Klanten in supermarkt slaags over rolverdeling’. Ik snap die pleerolkoorts niet. Diarree is geen specifiek coronasymptoom. Als uw pleerollen opraken is er altijd nog het op VOC-schepen gebruikte onverwoestbare allemanseindje: een uitgeplozen stuk touw hangend in zeewater. Hét symbool van onverwoestbaar oud-Hollands vernuft. 


Meer berichten