De IJsselsteinse huisartsen spannen zich in om ook in deze roerige tijden de zorg te waarborgen en kwetsbare patiënten te beschermen. (Stockfoto)
De IJsselsteinse huisartsen spannen zich in om ook in deze roerige tijden de zorg te waarborgen en kwetsbare patiënten te beschermen. (Stockfoto) (Foto: )

IJsselsteinse huisartsen werken samen rond corona

Door het oprukkende coronavirus staat de zorg steeds meer onder druk. En dat geldt niet alleen voor de ziekenhuizen. Ook de huisartsen hebben te maken met corona en treffen voorzorgsmaatregelen om in afwachting van de ontwikkelingen van het virus zorg te verlenen.

IJSSELSTEIN – Huisarts Floor Verhagen vertelt namens al haar IJsselsteinse collega’s dat er een crisiscoronateam is opgericht. “Daarin zijn alle huisartsenpraktijken vertegenwoordigd. We volgen de ontwikkelingen en bespreken hoe we de zorg zo optimaal mogelijk kunnen organiseren om de meest kwetsbare patiënten te kunnen beschermen en helpen waar nodig.” Maar daar is de medewerking van alle patiënten bij nodig. “Dat betekent dat we patiënten met niet noodzakelijke klachten – zoals; een kleine huidaandoening, stemmingsklachten of andere niet spoedeisende klachten – vragen of het contact of een afspraak uitgesteld kan worden. Als dat niet lukt zullen we zoveel mogelijk telefonisch of via de mail hulp bieden.” In het geval van luchtwegklachten zónder benauwdheid of ernstig ziek zijn, worden patiënten verzocht de richtlijnen van het RIVM te volgen: “Blijf thuis en vermijd contact met kwetsbare mensen.”
Het wordt een andere zaak als het om hevige benauwdheid of sufheid gaat en er ernstige zorgen zijn. “Neem dan direct telefonisch contact op met de huisarts. Deze patiënten moeten niet naar de praktijk komen, maar de telefonische instructies van de assistente opvolgen.” Hetzelfde geldt bij zware acute klachten: “Dan weten patiënten ook hoe ze moeten handelen of 112 moeten bellen.” Tevens is het belangrijk om de websites van de huisartsenpraktijken goed in de gaten te houden. “Als alle patiënten meewerken kunnen wij de benodigde zorg voor iedereen organiseren en waarborgen en kwetsbare patiënten beschermen.”Corona of niet?
Veel vragen gaan over het herkennen van het coronavirus. Volgens Floor Verhagen zal het merendeel van de mensen nauwelijks ziek zijn van het coronavirus. “De klachten lijken op die van een milde verkoudheid en er zijn mensen die nauwelijks last hebben. De symptomen zijn heel divers; van keelpijn, loopneus en niezen tot lichte verhoging.” Heftig benauwdheid is wel een signaal: “Dan moet de huisarts gebeld worden.” Met alle voorzorgsmaatregelen en het begrip van alle patiënten – dat nu al wordt ondervonden – zijn de huisartsen goed voorbereid op de verwachte toestroom van patiënten met coronaklachten die nog gaat komen. “Wellicht gaan we de coronapatiënten indien nodig op één aparte locatie zien, misschien niet de praktijk van de eigen huisarts. We zijn in ieder geval voorbereid." Binnen de huisartsenpraktijken zorgt iedereen goed voor elkaar. “En we beschermen elkaar. Dat raden we al onze patiënten ook aan, want zo kan alles door blijven gaan. Belangrijk is daarbij de maatregelen van de overheid en adviezen van het RIVM op te volgen."

Meer berichten