Plaatjes sparen

Jac. P. Thijsse - onderwijzer en natuurkenner die leefde van 1865 tot 1945 - is de schrijver van een serie natuurplaatjesboeken die begin vorige eeuw door koekjesfabrikant Verkade zijn uitgegeven. Thijsse was niet dol op mussen, volgens mij. In het album Lente, uit 1906, verzucht hij dat er zo veel mussen zijn in de stad: ‘In het voorjaar ‘vreten ze heele randen en perken van crocusjes in een dag kaal’. Nesten bouwen doen ze slordig: ‘De vezels daarvoor trekken ze vaak van de lindetakken, die ze daardoor heelemaal van schors ontbloten. De tak gaat daardoor dood’. Nee, de ‘bruine diksnavel’ kon Thijsse niet bekoren.

'Ten bate van eene breede schare van lezers'

Toen Winkelcentrum Achterveld onlangs aankondigde een plaatjesalbum uit te brengen, moest ik meteen denken aan de albums van Verkade. In samenwerking met de Historische Kring (HKIJ) is nu 'Ontmoet historisch IJsselstein' verschenen, een verzamelalbum waarin plaatjes vooralsnog ontbreken. En daar draait het allemaal om; de plaatjes die gespaard kunnen worden bij het winkelen in Achterveld. In het voorwoord van Lente staat dat het boek is bedoeld als reclame voor Verkade. De firma beschouwt de uitgave als nuttig; ‘ten bate van eene breede schare van lezers en lezeressen, zoo oud als jong, in het belang van verbreiding van kennis onder hen en het aankweken van liefde voor alles wat groeit en bloeit in onze zoo mooie natuur’. Ontmoet historisch IJsselstein is net zo’n actie; voor een brede schare van lezers en in het belang van verbreiding van kennis over onze stad. En het aankweken van liefde voor de stad natuurlijk.

Dit is mijn eerste column in deze reeks. Er zullen er meer volgen.Ik ga vooral schrijven over groen en vaak omlijst met een vleugje geschiedenis. Dat merkt u wel.


Agnes Jonker
KlimaatneutraalIJsselstein.nl


Meer berichten