Foto: Pixabay

Tips van Alzheimer Nederland over dementie en corona

De uitbraak van corona heeft een enorme invloed. Je naaste met dementie kan zich onveilig voelen en vereenzamen, thuis of in het verpleeghuis. Hieronder een aantal tips in de omgang met mensen met dementie in deze onzekere tijden.

Gevoelens van onveiligheid
Veel mensen met dementie thuis zullen net als iedereen het nieuws volgen. Dit kan ook bij hen gevoelens van angst en onrust oproepen. Een extra risico is dat een onrustig gevoel blijft hangen, maar dat je naaste vergeet waarom hij of zij zich zo voelt. Mensen met meer gevorderde dementie kijken misschien geen nieuws meer, maar nemen gevoelens van onrust wel snel over van jou, familie en zorgmedewerkers.

Advies
Denk goed na over welke informatie gedeeld wordt. Welke tv-programma’s staan aan en welke gesprekken voer je waar je naaste met dementie bij is? Zorg ervoor dat het gewone leven zo veel mogelijk blijft doorgaan. Zorg voor voldoende ontspanning, beweging en frisse lucht (als 't even kan). Probeer je eigen zorgen niet te veel te uiten bij je naaste, maar deel die zorgen met anderen. Je kunt bijvoorbeeld de AlzheimerTelefoon bellen. Gratis bereikbaar tussen 9.00-23.00 uur op 0800 5088.

Ieder verwerkt op eigen wijze
Uiteraard heeft iedereen zijn eigen manier van reageren. De één wil alles weten, de ander sluit zich liever een beetje af. Dit geldt ook voor mensen met dementie. Sommigen zullen niet geïnteresseerd zijn in het nieuws in de wereld, anderen willen juist goed op de hoogte gehouden worden.

Advies
Sluit aan bij hoe je naaste altijd al met problemen is omgegaan. Geef goede en begrijpelijke informatie over wat er aan de hand is. De stichting Pharos maakte een eenvoudige uitleg over het coronavirus met veel plaatjes en in verschillende talen. Bekijk de uitleg op www.pharos.nl

Geen bezoek meer
Verpleeghuizen zijn 'op slot'. Familieleden en vrienden mogen niet meer op bezoek tenzij iemand op sterven ligt. Deze maatregel is genomen om bewoners én verzorgenden beter te beschermen tegen het coronavirus. Het RIVM adviseert ook om zo min mogelijk bij mensen thuis op bezoek te gaan. Zeker als je zelf verkoudheidsklachten hebt, is het aan te raden om binnen te blijven. Mensen met dementie zullen de komende periode daardoor minder bezoek krijgen. Gevoelens van isolement, verveling en somberheid liggen op de loer.

Advies
Contact is essentieel. Laat dus actief weten dat je naaste met dementie niet vergeten wordt! Zorg voor voldoende alternatieve contacten en bezigheden. Bel vaker, stuur een sms'je, stuur een mooie kaart of laat (klein)kinderen een tekening maken. Kijk of je via WhatsApp of Skype kunt videobellen. Bijvoorbeeld met de (klein)kinderen, zodat je naaste toch contact met hen houdt.

Meer informatie over de omgang met mensen met dementie en Corona vindt u op www.dementie.nl


De AlzheimerTelefoon biedt zeven dagen per week een luisterend oor en advies bij omgaan met dementie. De AlzheimerTelefoon is bereikbaar via het gratis telefoonnummer 0800 5088, 7 dagen per week van 9:00 tot 23:00 uur.

Meer berichten