Marcel Voskens kookt elke dag met veel plezier voor dertig personen die een maaltijd juist nu goed kunnen gebruiken. (Foto: Lysette Verwegen)
Marcel Voskens kookt elke dag met veel plezier voor dertig personen die een maaltijd juist nu goed kunnen gebruiken. (Foto: Lysette Verwegen) (Foto: )

Marcel kookt voor wie het hard nodig heeft

In het leven vóór corona was hij manager van een golfbaan. Nu staat Marcel Voskens elke dag in de keuken van zijn woning aan de Walkade. Hij kookt voor dertig mensen die een maaltijd kunnen gebruiken. Zijn vrijwillige bezorgers: buren uit de straat waar een en al saamhorigheid heerst.

IJSSELSTEIN – Met het sluiten van de horeca door de coronamaatregelen viel ook zijn werk stil. Maar een bezoek aan het ziekenhuis met zijn schoonouders bracht hem op het idee: “Ik vroeg me af wat ik in deze tijd voor anderen zou kunnen doen.” Hij combineerde zijn hobby en deskundigheid: koken. “Sinds mijn 13e zit ik in de horeca, ik ben lang freelance kok geweest en koken is mijn ding: of het nu voor vier of dertig personen is.” Het begon met het maken van soep: “De eerste porties voor mijn schoonouders. Zij waren zo enthousiast over het idee dat ze direct 50 euro doneerden.” Toen Marcel zijn idee in de groepsapp van de Walkadebewoners gooide met de vraag of ze mensen kenden die hulp nodig hadden, kreeg hij direct tien adressen door en boden veel buren zich aan om te bezorgen. “Het begon met soep, maar dat vond ik na enkele dagen niet voldoende. Toen ben ik maaltijden gaan koken.” Terwijl de keuken heerlijk ruikt naar broccoli-bloemkoolsoep en rendang met rijst, vertelt hij hoe zijn initiatief een geweldige vlucht nam.

Bijzonder buurtje
“Dat kan ook niet anders in zo’n geweldige straat”, lacht Marcel. “We hebben een bijzonder buurtje. We zijn betrokken bij elkaar en we trekken ook buiten de coronatijd veel met elkaar op en organiseren van alles samen.” De saamhorigheid blijkt ook uit de gele briefjes op elke deur met teksten als: ‘Geniet van de kleine dingen’, ‘Je krijgt een knuffel (helaas op afstand)’ of ‘Het wordt beter, geloof me’. En alles gevolgd door #wedoenhetsamen. “Net als dit initiatief. Via een buurman kreeg ik een bijdrage van de Lionsclub om bij de groothandel boodschappen te doen.” Ondertussen komt de eerste buur maaltijden afhalen: voor ouderen in de buurt die hun huis niet uit kunnen en voor iemand die hard werkt in de zorg. Een ander voor iemand die niet kan koken voor zijn zieke vrouw. Terwijl hij de meegebrachte plastic bakjes vult vertelt Marcel over de reacties: “Alleen maar blijheid. Sommige mensen zelfs met tranen in de ogen.”

Veilig
De maaltijden worden veilig bezorgd. "Op afstand aan de deur worden de tassen omgewisseld. Dat levert voor mensen ook het broodnodige sociale moment op." Als extraatje om de buurtkinderen bezig te houden maken twee buurkinderen een filmpje: "Een kookcursus waarin ik ze chocoladerotsjes, omelet en cupcakes leer maken." En de kinderen leveren ook hun bijdrage: "Ze hebben leuke kaartjes gemaakt die we bij de maaltijden doen. Met een paar paaseitjes, ook weer door een buurtbewoner gedoneerd." Hoe het verder gaat na corona: "Ik hoop dat iedereen dan extra blijft koken voor anderen."

Meer berichten