Ann bij een van de bomen tegenover haar huis. De boom zou moeten verdwijnen vanwege wortelopdruk in het trottoir, aldus een brief van de gemeente. (Foto: Karin Doornbos)
Ann bij een van de bomen tegenover haar huis. De boom zou moeten verdwijnen vanwege wortelopdruk in het trottoir, aldus een brief van de gemeente. (Foto: Karin Doornbos) (Foto: Karin Doornbos)

Ann (11) strijdt voor behoud van de uilenbomen

IJsselstein- Veel mensen in IJsselstein kennen de ‘uilenbomen’ bij Schonauwen in Achterveld-Noord. De ransuilen, die ieder najaar in de bomen nestelen zijn een echte attractie en een geliefd onderwerp voor fotografen. “Er komen zelfs mensen van buiten IJsselstein kijken.”

Vorige week ontvingen de bewoners een brief van de gemeente met de mededeling dat een groot deel van de bomen in de straat gekapt gaat worden. Ann (11 jaar) schrikt enorm als ze dit hoort. Ze zoekt contact met de gemeente en het Groenplatform (GPIJ) en benadert Zenderstreeknieuws. Bij de gemeente kunnen ze haar vragen niet meteen beantwoorden. Deze week hoort ze meer.

De uilen verzamelen zich elk najaar in de bomen bij Schonauwen. Ze blijven er enkele maanden. Ransuilen zijn erg trouw aan een plaats. Maar als de bomen gekapt worden, dan moeten ze op zoek naar een andere plek. Volgens de brief vormen de bomen een gevaar door wortelopdruk in het trottoir. Daar begrijpt Ann niets van. "Op andere plekken waar geen bomen staan is de stoep veel slechter." Ze hoopt dat er een oplossing te vinden is waarbij de bomen kunnen blijven. "En ik hoop dat er meer mensen in actie komen."

Meer berichten