Bas van Rooijen en Mario Keij in een lege aula van het Cals College. (Foto: Lysette Verwegen)
Bas van Rooijen en Mario Keij in een lege aula van het Cals College. (Foto: Lysette Verwegen) (Foto: )

'Maak jongeren bewust van vrijheid'

Ze hebben allebei de Tweede Wereldoorlog niet meegemaakt, maar ze hebben een missie om jongeren bewust te maken dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. En niet alleen nu, in het jaar waarin 75 jaar bevrijding wordt gevierd.

IJSSELSTEIN – Cals-docent maatschappijleer Mario Keij (38) en VVD-raadslid Bas van Rooijen (20) zetten zich er elk op een eigen manier voor in. Zo kreeg Van Rooijen het voor elkaar dat de gemeenteraad unaniem instemde met een speech geschreven door een jongere – voor te lezen door de burgemeester – tijdens de herdenking op 4 en 5 mei. Door de corona-uitbraak ging alles niet door. “Maar het ritueel kan vanaf volgend jaar starten”, vindt hij. “Een mooie aanvulling kan ook een kranslegging zijn op 4 mei door een jongere met de burgemeester."

Gespreid bedje
De inspiratie voor een nieuw ritueel kwam voort uit de constatering dat de kennis over 4 en 5 mei bij de jongere generaties afneemt. “Jongeren komen ter wereld in ‘een gespreid bedje’ van vrede en vrijheid, terwijl vrede en vrijheid niet vanzelfsprekend zijn.” Om zijn plannen uit te voeren zocht Van Rooijen contact met het Cals College en kwam terecht bij Keij die maatschappelijke bewustwording van zijn leerlingen hoog in het vaandel heeft; of het nu is met jaarlijkse acties als Going Global, Edukans, omgang met ouderen of het besef van 4 en 5 mei. "Het zit allemaal in het lesprogramma." In de klassengesprekken komt onder meer aan de orde wie er op 4 mei om acht uur twee minuten stil is. "Gelukkig bijna driekwart van de leerlingen; vooral omdat hun ouders het willen. Er zijn ook leerlingen die eerlijk toegeven er zelf niet snel bij stil te staan of er niets mee hebben omdat het zo lang geleden is. Ontkenning heb ik gelukkig nog nooit gehoord." Waar de leerlingen wel gevoel bij hebben: "Het coronavirus en de ontwikkelingen in Amerika en Azië."

Onder de indruk
Keij heeft de oorlogsverhalen van zijn ouders meegekregen en was zelf als jonge scout ook bij de nationale herdenking op de Dam in Amsterdam aanwezig.
"Naast mij stond de weduwe van een verzetsstrijder, die trots vertelde wat haar man tegen de bezetter had gedaan en hoe hij werd gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte. Ik heb het er met vrienden nog lang over gehad. Het verhaal horen van iemand die het zelf heeft meegemaakt is zo indrukwekkend."
Auschwitz
Indrukwekkend voor zijn leerlingen zijn de foto's die Keij laat zien van het bezoek dat hij tweemaal bracht aan Auschwitz. "Ik had er al veel over gelezen, maar daar lopen is de triestheid zien en voelen van die plek, hoe mensen elkaar dit aan konden. Je ziet mensen huilen, maar 's avonds ook het leven vieren, hoe tegengesteld dan ook. Als ik dat vertel zijn de leerlingen 50 minuten stil." Een verplicht bezoek van jongeren in hun schoolcarrière aan Auschwitz vindt Keij te heftig. "Dan liever eerst naar de voormalige kampen Vught, Westerbork of Amersfoort."

Meer berichten