Foto:

Stadsfruit

Appels, peren, kersen, bessen, noten; daar loopt geen mens zomaar aan voorbij, denk ik altijd. En dat kom je hier in de stad allemaal gewoon tegen in het openbaar groen. 

Het stadsfruit staat elke lente - dit jaar vroeg en uitbundig - prachtig in bloei. Een wandeling in bloesemtijd, ik keek er naar uit. Het kaartje achterin het boekje ‘Appels en Peren’ van Hanneke van Dijk uit 2006 wijst wandelaars en fietsers de weg. Een clubje enthousiastelingen is bezig om de kaart uit het boekje bij te werken en een nieuw route uit te stippelen. De uitvoering ligt even stil, in afwachting van betere tijden.

Een ongekende variëteit en natuurwaarde omringt ons

De bomen moeten het dit jaar - als gevolg van coronamaatregelen - helaas doen zonder de bewonderende blikken van drommen voorbijgangers, maar voor bewondering blijft er alle reden. De kwaliteit van het snoeien van de fruitbomen laat namelijk een stijgende lijn zien. Met de Hoogstambrigade Utrechtse Waarden onderhoud ik als vrijwilliger de fruitbomen bij tal van particulieren in de regio. Het deed mij pijn om te zien dat het stadsfruit de laatste jaren in de knel kwam. De variëteit aan fruitrassen die ons omringt is werkelijk ongekend, en de natuurwaarde hiervan binnen een stad is niet te onderschatten. Maar wat nou zo leuk is: vooruitlopend op de fysieke ervaring, kunt u thuis al uitzoeken wát wáár is te vinden. Trek uw eigen plan en ontdek het fruit in het openbaar groen. Maak een virtuele tour via www.knij.nl, Openbare Fruitkaart IJsselstein, en leer fruitrassen kennen die de schappen van de supermarkt nooit bereiken. Een aangenaam tijdverdrijf voor nu en tegelijk een voorbereiding op het najaar wanneer u op pad gaat om het fruit te rapen of plukken. Ooit een ‘Sijden Hempje’ geproefd?


Agnes Jonker
KlimaatneutraalIJsselstein.nl


Meer berichten