Beeldenstorm


Foto:
De IJsselsteinse Column

Beeldenstorm

De hysterische antiracismebeeldenstorm verspreidt zich, sneller dan corona, óók hierheen. Zelfs IJsselstein gaat misschien gezuiverd worden van foute beelden. 

Neem nu het bronzen beeldje van Vrouwe Bertha in het Kasteelpark, de grafmonumenten in de Oude kerk; zij verheerlijken de feodale machthebbers die lijfeigenen gebruikten voor landontginning. Weg ermee! Hetzelfde geldt voor Fulco de minstreel, beschreven in het gelijknamige jongensboek dat alleen blanke helden beschrijft; pure propaganda van white supremacy! Bij de Benschopperpoort staat het beeldje van een vrouw met kind én een kip onder de arm. Driemaal raden wat ze met die kip van plan is...

Ons verleden schittert helemaal niet, integendeel!

En dan dat glaskunstwerk van Jan Wolkers: ‘Ons verleden schittert in het heden’. Hallo! Ons verleden schittert helemáál niet, integendeel. Alleen de titel is al een verheerlijking van slavernij en kolonialisme, dus fout. In Den Haag hebben ze nog meer werk: de koningen Willem I en II waren koloniale uitbuiters. Ook VOC-bazen Johan de Witt en Van Oldenbarnevelt moeten verdwijnen, net als Willem Drees - politionele acties - en koningin Wilhelmina - steun aan blanke Afrikaanse boeren. In Engeland vielen al meerdere koloniale slavenhandelaren van hun voetstuk. Vreemd dat Wellington nog buiten schot bleef. Voordat hij Napoleon versloeg heeft hij behoorlijk huisgehouden in India. Overigens is de beschermheilige van Engeland Saint George; die krijgt nu concurrentie van een andere ‘Saint George’. Met vals geld betalen terwijl je al een strafblad hebt met onder meer gewapende overvallen is niet bevorderlijk om heilig verklaard te worden, maar het lukte de Amerikaan George Floyd doordat hij zwart was en slachtoffer werd van stompzinnig politiegeweld. Dus: grijp een hamer, sla een fout beeld en sla een figuur!

Rinus Verweij

Meer berichten