Truus van de Burg schuift met meubilair terwijl de mannen overleggen om nog meer tafels en stoelen kwijt te kunnen. (Foto: Lysette Verwegen)
Truus van de Burg schuift met meubilair terwijl de mannen overleggen om nog meer tafels en stoelen kwijt te kunnen. (Foto: Lysette Verwegen) (Foto: )

Warming-up in De Oase voor bingoclub

Langzaam keert na de uitbraak van het coronavirus het normale leven – coronaproof – weer terug. Daar keek ook de bingoclub in De Oase naar uit. Als alles goed gaat wordt op 18 september de eerste bingo gespeeld. Maar deze week was het eerst passen en meten.

IJSSELSTEIN – De bingoavond in wijkcentrum De Oase aan de Benschopperweg trekt elke tweede vrijdagavond van de maand tussen de zeventig en negentig bezoekers uit IJsselstein en omgeving. Net voor de maartbingo viel het hele sociale leven stil door de virusuitbraak. “Alle prijzen stonden al klaar. We hebben de levensmiddelenpakketten maar naar de voedselbank gebracht”, vertelt Truus van den Burg, een van de vrijwilligers. “Dat past in ieder geval in onze doelstelling, want de opbrengst van de bingo komt elk jaar ten goede van een of meerdere IJsselsteinse goede doelen.”

Fanatiek
Met Truus hebben ook de andere vrijwilligers – Corrie Manschot, Elke Ruis, Joke Knijff, Nico van Sijl, Hans van der Voorn en Cor Knijff – elkaar gemist. “We zijn blij dat we toch weer aan een start van het nieuwe seizoen kunnen denken”, vertellen ze. Dat geldt ongetwijfeld ook voor de bingospelers die zich elke maand melden. “Over het algemeen meer vrouwen dan mannen. En ze zijn fanatiek als de bingoballetjes rollen. Dan mag er niet gepraat worden. Tussen de bingorondes wordt het praten wel ingehaald”, weet Elke. “De stilte geeft ons wel mooi de kans om in september aanwijzingen te geven over de extra ‘spelregels’ rond de anderhalvemeterveiligheid die we moeten garanderen.”

Passen en meten
En die veiligheid is de reden dat de vrijwilligers deze week bij elkaar kwamen. Gewapend met meetlatten van anderhalve meter wordt er geschoven met stoelen en tafels voor een proefopstelling. Niet alleen de zaal wordt gebruikt, maar ook de gang. “Er kunnen maar twee mensen uit hetzelfde huishouden aan een tafel zitten, dus het is belangrijk dat we weten wie er komen”, vertelt Van der Voorn.
De proefopstelling biedt uiteindelijk plaats aan zestig bezoekers. “Dat is voor ons ook het aantal dat we nodig hebben om het financieel te kunnen bolwerken, inclusief de goede doelen”, vertelt hij.
Daarom staan alleen de eerste twee avonden vast: 18 september en 9 oktober. “Daarna gaan we evalueren, want we hebben geen idee hoeveel bezoekers er komen."

Klaar
Misschien is alle voorzorg straks voor niets geweest omdat er veel meer mag. "Voor hetzelfde geld loopt het anders en blijven mensen weg uit angst of worden de maatregelen weer aangescherpt. Maar wij zijn er klaar voor.” En dat betekent: looproutes, service aan tafel want bezoekers moeten blijven zitten, afspraken over telefonische inschrijving, kaartverkoop, toiletgang en hygiëne, uitreiking van de prijzen en Cor - bij het bingo draaien - achter plexiglas.

Meer berichten