Foto:
De duurzaamste column

Jan Terlouw

Twee heldere en vriendelijke blauwe ogen kwamen via de pc bij me binnen toen ik tijdens een online festival bij een kort maar krachtig inspirerende speech van Jan Terlouw belandde. 

De meeste mensen kennen hem van zijn kinderboeken, zoals: Oorlogswinter en de Koning van Katoren, die ook verfilmd zijn. Of van zijn politieke carrière bij D66, waarbij hij zich al sterk maakte voor het milieu toen ik nog in de luiers lag. Een paar jaar geleden sprak hij nog bij De Wereld Draait Door, over het beroemde ‘touwtje uit de brievenbus’. Inmiddels is hij overgrootvader. En dan begint hij te spreken. Zo duidelijk, helder en logisch.

Hij raakt de kern zonder weerstand op te roepen

Wat een heerlijke inspirerende man is hij toch. Zijn woorden, intentie en uitstraling bevestigen precies wat ik zelf voel en ervaar. En met zijn achtergrond als kernfysicus weet hij waar hij het over heeft. Dat de transitie echt wel mogelijk is en dat techniek of geld geen belemmering vormen, maar dat we - net als dieren - niet gewend zijn om dertig jaar vooruit te denken. Dit is evolutionair ook nooit nodig geweest, maar het is nu wel aan de orde. Dat we elkaar elke keer moeten blijven vertellen wat we te doen hebben en waarom het belangrijk is, zodat we nieuwe vaardigheden kunnen aanleren die we van nature niet in onze genen hebben. Hij vertelt hoe alles verbonden is met elkaar, hoe koolstofatomen in het regenwoud later weer in een plant, dier of mens kunnen zijn.
Dat als we het regenwoud beschadigen, dit ook impact heeft op onze toekomst.
Terlouw weet goed de kern te raken, zonder dat het angst of weerstand oproept.
Zijn heldere vriendelijke ogen raken me diep. Motivatie en inspiratie ten top. Deze man mag van mij elke dag wel op televisie.

Ivon Vrolijk
KlimaatneutraalIJsselstein.nl


Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


 

Meeste reacties

Het Oude Normaal 1 2/9