Iedereen - jong en ouder - uit de wijk Zenderpark is welkom in activiteitencentrum Zenderstein aan de Waalsingel 13-15. (Foto: Lysette Verwegen)
Iedereen - jong en ouder - uit de wijk Zenderpark is welkom in activiteitencentrum Zenderstein aan de Waalsingel 13-15. (Foto: Lysette Verwegen) (Foto: )

Zenderstein is weer helemaal terug

De gemeenschappelijke bewonersruimte van het seniorencomplex Zenderstein gaat weer leven, mede dankzij de inzet van opbouwwerker Christijan Jansen van Jorksveld (Pulse) en enthousiaste vrijwilligers.

IJSSELSTEIN – Woningcorporatie Provides, eigenaar van de ruimte, kwam vorig jaar met het verzoek bij Pulse om de mogelijkheden van de ruimte te onderzoeken, nadat de bewonersgroep van het seniorencomplex na 18 jaren met de activiteiten stopte. “Een prachtige grote ruimte met veel mogelijkheden, een keuken, kantoor, toilet en een kleine extra ruimte stond leeg”, beschrijft Christian. “Maar we wilden het dan wel voor de hele wijk toegankelijk maken.” Vrijwilligster Hennie Bekker (70+) kwam er in 2018, mede voor de activiteiten, graag wonen. “Maar na de paasbrunch stopten de activiteiten. Zo jammer, want voorheen was er van alles te doen; van spelletjes tot koffieochtenden. En nu met de coronaprikelen is het helemaal fijn als je elkaar op een veilige manier weer kunt ontmoeten. Ik heb drie maanden in mijn appartement ‘opgesloten’ gezeten.” Ze voelt zich als vrijwilliger helemaal thuis in het nieuwe Zenderstein.Gezellige uitstraling
De ruimte is inmiddels weer ingericht met meubilair van Pulse en bewoners. Vrijwilligers droegen planten, boeken en andere woonaccessoires aan. “Daardoor kreeg de ruimte weer de gezellige uitstraling van een huiskamer, die ook voor functionele doeleinden te gebruiken is”, laat Christian zien. Dankzij een bijdrage van het Roest Crollius Fonds kan ook de aanschuiftafel weer eenmaal per maand georganiseerd worden en de biljarters kunnen wekelijks terecht voor beginnerslessen. De vrijwilligers zijn onmisbaar. “Vrijwilligers uit Zenderstein en uit De Oase hebben schoongemaakt en ingericht.” Voor de bewoners was het even wennen dat de ruimte nu voor de hele wijk is. “Vooral voor ouderen uit Zenderpark handig, voor wie De Oase als activiteitencentrum soms net te ver weg is.”
Een gemis is de horecavergunning. “Vooral ouderen missen hun licht-alcoholische drankje na sommige activiteiten. Die vergunning is er in De Oase wel.” Het gaat niet om de kosten van de vergunning: “Maar we zouden moeten verbouwen en de ventilatie aan moeten passen. Dat geld is er niet”, legt vrijwilliger Jeroen van Rijswijk uit. “Wel jammer, want dat ene glaasje is een belangrijk onderdeel van het gemeenschapsgevoel. Veel mensen vertrekken nu direct na de activiteit voor een biertje of wijntje thuis.”Officiële opening
Nadat corona de opstartactiviteiten een paar maanden stillegde, wordt voorzichtig gedacht aan een officiële opening in het najaar. "Een binnenhuisarchitect gaat nog wat werk uitvoeren en daarna kunnen we de geleidelijk gestarte activiteiten verder uitbreiden", aldus Christian. "Activiteiten zien is voor veel mensen ook een stimulans om mee te doen. Of om vrijwilliger te worden", vult Jeroen aan.

Meer berichten