Het stuk vertelt het verhaal van pater Eberhard en Martin, die vroeger aan zijn zorg was toevertrouwd. (Foto: Sven Nederhoff)
Het stuk vertelt het verhaal van pater Eberhard en Martin, die vroeger aan zijn zorg was toevertrouwd. (Foto: Sven Nederhoff) (Foto: Sven Nederhoff)

Kwibus speelt De Biecht: een intiem toneelstuk over misbruik

  Cultuur

Kwibus luidt het nieuwe jaar in met een klein en intiem stuk, met een pittig thema: misbruik. De Biecht speelt in de Rooms-Katholieke Kerk, maar de #metoo-verhalen hebben duidelijk gemaakt dat misbruik altijd en overal voorkomt.

IJsselstein - De Biecht is oorspronkelijk een hoorspel uit 2004 van de Oostenrijkse schrijver Felix Mitterer. Na het zien van een documentaire over kindermisbruik op Katholieke scholen en in weeshuizen in Ierland raakte hij in contact met twee Oostenrijkse slachtoffers. Op hun ervaringen is De Biecht gebaseerd.

Het stuk vertelt het verhaal van pater Eberhard en Martin, die vroeger in een internaat aan zijn zorg was toevertrouwd. Martin komt biechten. In het gesprek wordt duidelijk wat het misbruik voor consequenties heeft gehad voor Martins leven en voor zijn zoon. Een leven waarin het slachtoffer ook dader wordt. Regisseur Piet de Bruin was onder de indruk. ''De berichten over misbruik zijn beladen en de reacties veelal agressief. Ik wilde ook weten wat de dader bezielde en waarom juist dit kind slachtoffer werd. De confrontatie levert een spannende dialoog op: de een wil zijn hart luchten en beseffen wat hem is overkomen en de ander wil begrijpen waarom hij het heeft gedaan."

Jan Lippus speelt pater Eberhard: "De Biecht is een confrontatie. Voor de spelers, voor mij als 'interviewer' en voor het publiek. Het is pittig om je in te leven in Eberhard, die zich niet realiseert dat hij te ver is gegaan. Hij wilde geen priester zijn, maar bleef toch bij de kerk met het verplichte celibaat. Wat kon hij anders?" Herman de Bruijn speelt Martin: "In mijn werk hoor ik wel verhalen van mensen. Ik luister dan, maar in het stuk ben ik dichter bij het kind dat het overkomen is."

Voorstellingen

Kwibus speelt De Biecht vier keer in Theater Pantalone: op 13, 20 en 27 januari om 20.00 uur en op 28 januari om 14.00 uur. Kaarten á 12.50 euro zijn te reserveren via www.theaterpantalone.nl en via Uit in IJsselstein.

Extra

In de randprogrammering rond De Biecht vertelt schrijver Ted van Lieshout op 23 januari in Pantalone over zijn boeken Mijn Meneer en Schuldig kind, gebaseerd op jeugdherinneringen. Spelers en regisseur bediscussieerden de boeken als voorbereiding. De vertelling begint om 20.00 uur. Kaarten á 10 euro te koop via de website van het theater.

Meer berichten

Shopbox