Foto: Theaterstichting Kwibus

Kwibus brengt vrolijke familievoorstelling De juf is zoek…

  Cultuur

Juffrouw Jansen heeft maar weinig controle over haar klas; ze is gewoon té aardig. Als ze plotseling verdwijnt, komt er een nieuwe juf. Die is streng en geeft veel huiswerk. De kinderen missen juffrouw Jansen en gaan naar haar op zoek. Dit is in een notendop het verhaal van De juf is zoek…, de nieuwe vrolijke familievoorstelling die Kwibus deze maand op de planken brengt!

De juf is zoek is gebaseerd op het boek Miss Nelson is missing uit 1977. Negentien jaar later werd er een toneelstuk van gemaakt, dat Saskia Geerts van Kwibus heeft vertaald naar het Nederlands: “Ik heb eerst de letterlijke tekst uit het Engels naar het Nederlands vertaald. Daarna kijk ik meer naar hoe bijvoorbeeld grapjes en uitdrukkingen naar het Nederlands kunnen worden ‘hertaald.’”

Saskia wilde in de tekst ook de verschillende karakters van de schoolkinderen naar voren laten komen en dat was soms best lastig: “Onderscheid maken tussen die karakters en tussen de manier waarop ze dingen zeggen is belangrijk.”

Judith de Bruin neemt de rol van de beide juffen voor haar rekening: “Ik mag twee uitersten neerzetten: een veel te lieve, bijna geitenwollensokken-juf die tot het bittere eind zacht en lief wil zijn. En daarnaast het kreng dat geen genade kent. Beide gedaantes zijn grappig om naar te kijken.”

Tom Doedijns regisseert de voorstelling: “Ik heb bij Kwibus al eerder voorstellingen geregisseerd met kinderen en volwassenen. Ik vind dit een leuke combinatie omdat kinderen en volwassen van elkaar kunnen leren. Over het verhaal was ik direct enthousiast: er zit humor in, en tempo.”

Tom is ook verantwoordelijk voor de aankleding van de voorstelling: “Ik heb gekozen voor contrasten: het decor is getekend als op een schoolbord en de spelers dragen pop-art/color blocking-kleding, waardoor er een contrast ontstaat dat hopelijk leuk is om naar te kijken.

Waarom moeten we komen kijken, Judith? “ Het stuk heeft veel humor, is lekker over de top qua aankleding en karakters. En ook nog eens geschikt voor het hele gezin!”

Kwibus speelt De juf is zoek vijf keer in Theater Pantalone. Op zaterdagavond 17 maart is de inspeler (entree zeven euro). De andere voorstellingen zijn op zondagmiddag 18, vrijdagavond 23, zaterdagavond 24 en zondagmiddag 25 maart (entree negen euro). Reserveren kan via de site van het theater, www.theaterpantalone.nl en via Uit in IJsselstein.

Meer berichten