Met het evenement WaterKunst zetten de beeldend kunstenaars van de IJsselateliers hun deuren zondag open. Mét activiteiten bij jachthaven Marnemoende en restaurant Rivers. (Foto: Lysette Verwegen)
Met het evenement WaterKunst zetten de beeldend kunstenaars van de IJsselateliers hun deuren zondag open. Mét activiteiten bij jachthaven Marnemoende en restaurant Rivers. (Foto: Lysette Verwegen) (Foto: Lysette Verwegen)

Tijd voor een rondje 'WaterKunst'

  Cultuur

Eind 2004 streek een aantal beeldend kunstenaars neer in een oude varkensschuur aan de Noord IJsseldijk. De ruimte werd opgeknapt en verdeeld in ateliers. Inmiddels zijn de ateliers bekend als IJsselateliers en zijn er ook een aantal nieuwe beeldend kunstenaars actief. Tijd voor een rondje 'WaterKunst' op 13 mei.

IJSSELSTEIN - De ruimte was een antwoord op de noodkreet van beeldhouwers Miranda Karskens en Karel Mol – beiden nog steeds actief – die ruimte zochten om te kunnen werken. "Dat 'tijdelijk' duurt gelukkig voort en hopelijk nog lang", vertelt ze. "We zijn prettig gestald in de voormalige stallen", grapt Walter van Meijl, inmiddels ook een van de 'bewoners'. De ateliers bieden plaats aan verschillende kunstuitingen: van schilderkunst tot fotografie, keramiek, beeldhouwen en andere driedimensionale kunstvormen. Ieder werkt voor zich maar de ateliers in een gebouw bieden ook voordelen. "We kunnen gebruik maken van elkaars materiaal als het nodig is en voor de inspiratie of feedback is het ook prettig. We drinken wel eens samen koffie, net zoals het uitkomt. Dat we aan de Hollandse IJssel zitten en ook buiten kunnen werken is extra inspirerend." In de winter is het koud. "Maar dan maak je de seizoenen ook echt mee", vindt Marie-Louise Wijsmuller. Ze maakt beelden, vooral dierfiguren, uit metaal, keramiek en textiel. "Heel klein, maar ook heel groot. Dit atelier si geweldig." Willem van der Wiel, ook een van de nieuwe bewoners: "We zijn een soort 'dirty dozen', tot elkaar veroordeeld", grapt hij. "Maar dat gaat uitstekend."
Het idee voor WaterKunst is gezamenlijk bedacht. Walter wilde exposeren. "Maar toen bedachten we dat het leuker is om dat samen te doen, allemaal onze deuren open te zetten en er een feestje van te maken. Bezoekers zijn welkom om vrijblijvend ons atelier en werk te bekijken, of te kopen, en wij zorgen voor een hapje en een drankje en muziek." Want muziek hoort erbij. "Ook als we aan het werk zijn. En het is gehorig", lachen de kunstenaars. "In de winter komt er nog het gestamp tegen koude voeten bij." Lidi Oepts ruimt haar atelier niet op: "Het is een werkplek, dat mag gezien worden." Dat zijn collega's Oscar Riezebos, Leni Gubbi en Quassim Alsaedy het met haar eens.

Meer berichten