De spelersgroep van Koning Lodewijk. “Als je iets heel graag wilt, moet je het gewoon doen!'' (Foto: Piet de Bruin)
De spelersgroep van Koning Lodewijk. “Als je iets heel graag wilt, moet je het gewoon doen!'' (Foto: Piet de Bruin) (Foto: Piet de Bruin)

Kwibus speelt familievoorstelling De Verjaardag van Lodewijk de Enige

  Cultuur

Een theatergroep komt wekelijks bij elkaar om een stuk op de planken te brengen. Ze bedenken een stuk over koning Lodewijk de enige. Hij is bijna 25 en dat is natuurlijk een mooie gelegenheid om een feest te geven en eens aan trouwen te denken.

IJsselstein - Lodewijk wil echter geen gearrangeerd huwelijk en gelooft alleen in een liefde, die eerlijk en echt is. Echt zin om koning te zijn heeft hij toch al niet. De repetities lopen niet als gepland, de spelers zijn het niet altijd met elkaar eens, de regisseur wordt boos… De Verjaardag van koning Lodewijk de Enige is een theatervoorstelling over een theatervoorstelling, een stuk in een stuk. En dat allemaal met een flinke dosis humor.
Regisseurs Marije Zeeman en Veerle Ruizendaal: “Het zijn eigenlijk twee verhalen in één: het verhaal over koning Lodewijk en het verhaal over hoe het toneelstuk uiteindelijk op de planken komt. Het leuke daaraan is dat je als publiek precies ziet hoe Kwibus een stuk maakt!”
Het stuk laat zien dat bij theatermaken iedereen een bijdrage levert: spelers, regisseurs, licht- en geluidstechnici. En net als altijd bij Kwibus heeft dit stuk ook een diepere betekenis. Veerle: “Als je iets heel graag wilt, moet je het gewoon doen, ook al druist dat in tegen de gevestigde orde. Bij Kwibus kun je doen wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Neem Blossom Michiels: ze is pas vijftien jaar, maar doet de choreografie in dit stuk. Dat is toch fantastisch?”
De Verjaardag van Lodewijk de Enige is geschreven door Koos Meinderts. Hij schrijft boeken, theaterstukken en liedjes voor kinderen en volwassenen. Hij zal op 23 maart bij de voorstelling aanwezig zijn. Achttien spelers maken hun opwachting in De Verjaardag van Koning Lodewijk de Enige. En veel van hen hebben meerdere rollen.

Voorstellingen

Kwibus speelt De Verjaardag van Lodewijk de Enige zeven keer in Theater Pantalone: op de vrijdagen 22 en 29 maart en 5 april (19.00 uur), de zaterdagen 23 en 30 maart en 6 april (19.00 uur) en zondag 7 april (14.00 uur). Kaarten à 10 euro (voorstelling op 22 maart 8 euro) zijn te bestellen via www.theaterpantalone.nl en via Uit in IJsselstein.

Meer berichten