Fotograaf Marieke Gaymans bij het werk van haar vader Joris. met op de achtergrond haar foto's. "Ik heb altijd al een keer met hem samen willen exposeren.'' (Foto: Karin Doornbos)
Fotograaf Marieke Gaymans bij het werk van haar vader Joris. met op de achtergrond haar foto's. "Ik heb altijd al een keer met hem samen willen exposeren.'' (Foto: Karin Doornbos) (Foto: )

Pop-up galerie TAG in de Utrechtsestraat

  Cultuur

Er is in korte tijd veel werk verzet in het pand aan de Utrechtsestraat 40. De voormalige tassenwinkel is omgetoverd tot een ruime en lichte galerie: TAG, ofwel Temporary Art Galery. Fotograaf Marieke Gaymans en haar vader, beeldend kunstenaar Joris Gaymans, hebben er tijdelijk hun intrek genomen.

IJsselstein - Over gebrek aan belangstelling hebben de kersverse galeriehouders niet te klagen. Het is een komen en gaan van nieuwsgierige bezoekers. Ook de officiële opening op zondag 5 mei werd drukbezocht. Je kunt dan ook niet om de galerie heen als je door de Utrechtsestraat loopt. Marieke werd een tijdje geleden door Maud de Wit van de winkeliersvereniging geattendeerd op de mogelijkheid om tijdelijk één van de leegstaande winkelpanden te betrekken. Het gevolg: een bijzondere samenwerking tussen vader en dochter.
In eerste instantie zou ze het pand met iemand anders delen, maar dat ging op het laatste moment niet door. Toen dacht ze aan haar vader. "Ik heb altijd al een keer met hem samen willen exposeren. Ik belde hem, en hij was meteen enthousiast." Beide kunstenaars verruilen hiermee de beslotenheid van hun eigen werkplek voor een levendige plek in de binnenstad. "Spannend om zo ineens in de etalage te zitten", zegt Marieke. Haar werk is regelmatig te zien in galeries en andere expositieruimtes. "Maar nu sta ik zelf ook de hele dag in de spotlights, en dat is best even wennen".

Er staan veel winkelpanden leeg in de binnenstad van IJsselstein. Vorig jaar werd daarom door de bedrijfsinvesteringszone binnenstad (BIZ) de commissie Vitaal opgericht. Door het tijdelijk verhuren van panden wil de commissie de leegstand terugdringen en zo de binnenstad aantrekkelijk en levendig houden. Dat lijkt een succes. Marieke is er in ieder geval heel blij mee.
Haar voornaamste reden om het pand te betrekken, is dat ze op deze manier een goed totaaloverzicht van haar werk kan laten zien. "Ik doe veel aan portret- en gezinsfotografie en ik kan op deze plek veel meer mensen bereiken". Achterin de galerie heeft ze een fotostudio ingericht. "En de directe interactie met mensen die spontaan komen binnenlopen geeft een nieuwe dynamiek."
Vader Joris Gaymans is beeldhouwer en woont in Brabant. Hij is daarom iets minder vaak in de galerie te vinden dan zijn dochter. Maar om zijn werk kun je zeker niet heen. Zijn beelden en sculpturen vormen een bijzondere match met de niet-alledaagse fotografie van zijn dochter. "Mijn vader maakt al zo'n 50 jaar beelden, ik ben er helemaal mee opgegroeid." Toch was het niet vanzelfsprekend dat Marieke ook de richting van de kunst zou kiezen. Haar hart gaat uit naar het werken met kinderen, en ze kiest in eerste instantie voor een opleiding aan de Pabo. Deze achtergrond komt in haar huidige werk nog steeds goed naar voren. Marieke fotografeert graag mensen: kinderen en volwassenen. Dit zijn geen alledaagse portretten. Ze gebruikt uiteenlopende technieken en vindt het belangrijk om de essentie van de geportretteerde te vangen. "Je hoeft geen onnatuurlijke poses aan te nemen". Het resultaat: bijzondere portretten. "Je mag zijn wie je bent."

De galerie is in mei en juni open voor publiek op woensdag en zaterdag van 13.00 – 17.00 uur. Op vrijdag kun je terecht van 13.00 – 20.00 uur. Er worden diverse workshops georganiseerd. Flyers met de activiteiten zijn verkrijgbaar bij de galerie aan de Utrechtsestraat 40.

Meer berichten