Al zeven jaar vitaliteit bij MIJ, met inbreng van de altijd enthousiaste medewerkers en vele vrijwilligers. (Foto: Lysette Verwegen
Al zeven jaar vitaliteit bij MIJ, met inbreng van de altijd enthousiaste medewerkers en vele vrijwilligers. (Foto: Lysette Verwegen (Foto: )

Museum IJsselstein blijft in beweging

  Cultuur

Na de verzelfstandiging van het voormalige Stadsmuseum timmert Museum IJsselstein – ofwel: MIJ – al zeven jaar aan de weg om een vitaal museum te zijn. "En daar gaan we mee door", aldus onbezoldigd directeur Bert Murk. "We blijven in beweging!"

IJSSELSTEIN – Na zeven jaar is het tijd om te herijken vindt Murk. "De chemie die we nu hebben, willen we minstens vasthouden." Alle lof is daarbij voor de medewerkers en de vele vrijwilligers: "We doen het samen."
Voor het hele team is MIJ een 'werkplaats': "Waar we met de samenleving de verbinding en het gesprek aan gaan. We koesteren ons verleden en van daaruit leggen we de verbinding vooruit: met de hedendaagse- tot 100 jaar geleden – en de moderne kunst van 10 jaar geleden tot nu. En we reflecteren op relevante actuele onderwerpen in de samenleving." Door middel van kunst in alle vormen gaan begrippen leven, zoals: respect, verwondering, compassie, contact en meer. Hij vergelijkt: "Wat de kerk doet met de Bijbel, doen wij met de kunst." De manifestaties, zoals die tussen de tentoonstellingen al twee jaar plaatsvinden – in 2017 'Vanuit je bubbel denken' en in 2018 'Gendervrij bij MIJ' – vindt Murk voorbeelden. Net als de manifestatie die vorige week begon: 'Vrijplaats bij MIJ'. "Het speelt in op onze stadsgeschiedenis als vrijplaats naar de vrijheid van nu, zowel in kunst als in samenleving. De manifestatie brengt het beste uit twee werelden samen: de 'statische' tentoonstelling en de dynamische activiteiten van de manifestatie. Een perfecte samensmelting, waarvoor we nog een nieuw woord zoeken."

Levend museum
De aanpak staat haaks op het standaard soort museum dat MIJ nooit wilde zijn: "Zo'n plek waar alleen maar kunst hangt om te bekijken, waar je niets aan mag raken en een elitaire sfeer." MIJ gaat voor een museum van verleden, heden en toekomst vanuit drie thema's: "De natuur, want we liggen in het Groene Hart; de kleurrijke geschiedenis van onze stad en ons ambachtelijke verleden. Met als vierde thema: de samenleving." Vooral aan dat laatste wordt gewerkt: "Om de samenleving nog meer bij MIJ tot uiting te laten komen." Samen met medewerkers Nikkie Herberigs, Amy Stenvert, Floor Snijders, Marlo den Haan en Karin Doornbos weet Murk steeds weer te verrassen en bijzondere en toonaangevende kunstenaars naar IJsselstein te trekken. "Zoals Joop van Lieshout. Zijn leven is één grote vrijplaats is en een eeuwige ontdekkingsreis. Hij is enthousiast over de Kasteeltoren, een van onze satellietlocaties tijdens de manifestatie tot half oktober." En MIJ neemt ook de vrijheid: "Met 85 vrijwilligers vormen we een geheel; alle radertjes passen perfect in elkaar tot een output van tentoonstellingen, manifestatie en educatie. Samen zijn we MIJ." 'Vrijplaats bij MIJ' is de opmaat naar een nieuwe signatuur: 'Voortdurend onderweg en in beweging. Even stilstaan om te reflecteren, zoals nu en dan weer door. En door."

Meer berichten