Marianne van Scharenburg in haar atelier met haar nieuwste werk, voor het eerst op een groot doek. (Foto: Lysette Verwegen)
Marianne van Scharenburg in haar atelier met haar nieuwste werk, voor het eerst op een groot doek. (Foto: Lysette Verwegen) (Foto: )

Fijnschilderen met precisie maakt 'zen'

  Cultuur

Marianne van Scharenburg komt uit een gezin waar creativiteit in de genen zit. Niet verwonderlijk dat ze voor een creatief vak koos. Ze kwam echter niet in het creatieve vak aan het werk, maar bleef naast haar werk wel portret- en fijnschilderen. Nu ze niet meer werkt volgt ze haar passie; in haar atelier waar ze ook cursus geeft.

IJSSELSTEIN – Aan de muren hangen haar werken; kunstwerkjes in olieverf, geschilderd met een bijna fotografische precisie en details. "Mijn cursisten zeggen dat ik alles zien. Maar dat moet ook wel. Perfectionisme is de drive van het fijnschilderen." Ook de kleuren zijn belangrijk. "Daarom schilder ik – al sinds mijn 13e – met olieverf. Je kunt mengen tot de mooiste en diepe kleuren. Omdat het langzaam droogt, ben ik altijd met een paar schilderijen bezig. Op deze manier schilderen geeft rust, ik word er heel zen van. De afwisseling zorgt er ook voor dat ik de details goed blijf zien, omdat ik me niet blind staar op één schilderij." Ondanks haar vakmanschap en prachtige schilderijen blijft er de eeuwige onzekerheid – "Ik zie altijd wel iets" – maar dat weerhoudt Marianne er niet van steeds uitdagingen te zoeken. "Ik zoek altijd contact met de dieren en mensen die ik schilder. Daarom schilder ik eerst de ogen – daar kan ik uren mee bezig zijn – en dan kan ik pas verder."

Eigen atelier
Sinds vorig jaar heeft ze haar eerste eigen atelier. "Een heerlijke plek om te werken en om cursisten te ontvangen." Heel wat anders dan in haar werkzame periode toen ze in de huiskamer schilderde met haar gezin om zich heen. "In mijn atelier ervaar ik een explosie van ontwikkeling. Ook bij de cursisten, en ik vind het heerlijk om die te begeleiden. Ik hoef niet zo nodig altijd alleen te zijn. Dat lesgeven voelt trouwens als een tweede natuur." Ongetwijfeld mede te danken aan haar lerarenopleiding. "Ik had best naar de kunstacademie gewild, maar dat durfde ik niet. Daar was ik te bedeesd voor. Er liepen 'andere' types rond, en ik was als kind op school al gepest." Omdat er in de kunst en als tekenleraar geen werk was, kwam ze op kantoor terecht. "Toen de kinderen uit huis waren stopte ik en heb ik me volledig op het schilderen gestort. Het was een stap in het diepe, net als mijn atelier, waar ik intense voldoening vind. Als ik schilder ben 'helemaal weg' en laat ik alles los. Dat merk ik ook bij mijn cursisten. Zelfs als ze gestresst binnenkomen worden ze al schilderend helemaal ontspannen."

Landelijk Atelierweekend
Marianne is gek op de natuur, dieren en mensen, thema's die in zowel opdrachten als vrij werk steeds terugkomen. "Ik gebruik tamponneertechniek, een klassieke manier van schilderen, waarbij een flinterdun laagje overblijft. En dan met transparante kleur eroverheen voor de diepte."

Tijdens het Landelijke atelierweekend 22 en 23 juni is haar atelier aan de Swammerdamweg 16 open, van 11.00 tot 17.00 uur. Zie: www.scharenburgportretschilder.nl.

Meer berichten