SOIJ - René Verwer, Jannie Gerritsen, Jan de Geus en Gerrit Christiaan de Gier - zetten de kerkorgels in het zonnetje. (Foto: Lysette Verwegen)
SOIJ - René Verwer, Jannie Gerritsen, Jan de Geus en Gerrit Christiaan de Gier - zetten de kerkorgels in het zonnetje. (Foto: Lysette Verwegen) (Foto: )

Welkom bij de IJsselsteinse kerkorgels

  Cultuur

IJsselstein heeft drie kerkorgels om trots op te zijn. Daarom is in 2018 de Stichting Orgelcultuur IJsselstein opgericht. Het bestuur wil de orgels voor iedereen toegankelijk maken; met concerten, rondleiding, educatieve activiteiten voor jongeren en meer. En aan die doelstelling wordt hard gewerkt.

IJSSELSTEIN – Na een lezing en concert rond de beroemde Franse organiste Jeanne Demessieux in de St.-Nicolaasbasiliek vond in maart een eerste presentatieconcert in de Ontmoetingskerk plaats en in de Oude St.-Nicolaasbasiliek vinden al jaren de zomerconcertreeks en de Nieuwjaars- en Koningsdagconcerten plaats. Inmiddels hebben ook scholieren van het Cals College de orgels bezocht in het kader van kunst en cultuur en het vak Kennis van het geestelijk leven. "De kerk is cultureel erfgoed. Met de orgelcultuur leggen we een extra verbinding. Sommige leerlingen waren nog nooit in een kerk geweest, laat staan bij een kerkorgel", vertelt De Geus. "Gelukkig neemt de muziekinteresse wel toe, want de belangstelling voor de Matthäus-Passion groeit nog steeds", aldus Verwer. "Dat legt gelijk een verbinding tussen de kerken; wij doen niet aan verzuiling", grapt hij.
Muziekinteresse had Jannie Gerritsen altijd al. "Ik hield vooral van de organisatie van de concerten, maar ben de orgels – waar ik aanvankelijk niet veel van snapte – in de loop der jaren steeds interessanter gaan vinden." Nu is ze voorzitter van de SOIJ. "Ze is het cement van de club en 'dirigeert' ons", geven de mannen toe. En dat doet ze goed: "Onze concerten trekken veel en wisselend publiek. Vooral de themalezingen en -concerten worden ook door publiek van buiten de regio goed bezocht. De mooiste presentatie is toch een concert met een rondleiding." Voor november staat er een Bachcantate in de Ontmoetingskerk op het programma. "Met een orkest van musici uit de regio, het IJsselsteins Kamerkoor en vocale solisten." Elke kerk heeft haar eigen karakter, waar de akoestiek van het orgel bij past: de intieme Ontmoetingskerk, de verstilling in de Oude St-Nicolaaskerk en de overweldigende sfeer in de St.-Nicolaasbasiliek.

In de St.-Nicolaasbasiliek, St. Nicolaasstraat 12, vindt op zaterdag 31 augustus om 14.30 uur een orgelconcert plaats door stadsorganist Gerrit Christiaan de Gier, met een lezing door musicoloog René Verwer. Entree is gratis, na afloop is er een collecte.Op het programma staan de 'eerstelingen' van Widor en Guilmant: de Eerste Symfonie in C, opus 13/1 van Widor en de Eerste Sonate in d, opus 42 van Guilmant. Daarna gaat het Maarschalkerweerdorgel in restauratie. Kijk op: www.orgelcultuurijsselstein.nl.

Meer berichten