Een deel van de kunstenaars en betrokkenen dat 'schuilgaat' achter de poster van Kunst aan de IJssel. (Foto: Lysette Verwegen)
Een deel van de kunstenaars en betrokkenen dat 'schuilgaat' achter de poster van Kunst aan de IJssel. (Foto: Lysette Verwegen) (Foto: )

Kom genieten van Kunst aan de IJssel

  Cultuur

Het is weer tijd voor Kunst aan de IJssel in de botenloodsen en ateliers aan de oevers van de Hollandse IJssel. Een gezellig tweejaarlijks kunstevenement om kunst te zien en beleven in gesprek met de IJsselsteinse kunstenaars en in de ateliers.

IJSSELSTEIN – Kunst aan de IJssel is, na de lustrumeditie van 2016 in de binnenstad, terug op de plek waar het allemaal begon: in de botenloodsen van jachthaven Marnemoende. En voor het eerst in een oneven jaar, omdat in de nasleep van de brand de loodsen in 2018 niet beschikbaar waren. Ditmaal haken ook enkele kunstenaars uit de naastgelegen IJsselateliers aan. "Een uitgelezen kans om kennis te maken met lokale kunstenaars en hun werk", vertelt José Schellekens, een van de organisatoren vanuit het IJsselsteinse Kunstcafé. Er is geen thema. "Voor de deelnemers is het een gezellige gelegenheid om gewoon lekker te exposeren en een praatje te maken met bezoekers. Uiteraard onder het genot van een hapje en drankje en met muziek op de achtergrond."
Restaurant Rivers Marnemoende verzorgt de catering en parkeert daarom de oude Citroënbus 'Lowieke' in de hal, met zitjes eromheen. "Dan hebben de kunstenaars de tijd om zich aan hun bezoek te wijden. In hun atelier of in de loods, waar in ieder geval van elke deelnemer een kunstwerk te zien is."
In IJsselstein is er nauwelijks expositieruimte. "Daarom zijn we blij dat we de loodsen van de familie Kromwijk mogen gebruiken." De strakke moderne hal biedt een mooie industriële look als achtergrond voor de meest uiteenlopende kunstwerken van schilderijen tot kramiek, fotografie, beelden, jewelry en objecten van mixed materials. Voor de liefhebbers zijn de werken ook te koop: betaalbaar en zonder bijkomende (galerie)kosten. "En dat alles naast de deur, op een van de mooie plekken van IJsselstein."
De 23 kunstenaars zijn verenigd in het Kunstcafé: "Met als doel elkaar regelmatig te ontmoeten, bij te praten, kunstactiviteiten te ondernemen of samen te exposeren. Even het eigen atelier uit, waar de kunstenaars - alleen - het grootste deel van de tijd doorbrengen."

Zaterdag 7 september en zondag 8 september is de botenloods aan de Noord IJsseldijk 107B geopend van
12.00 tot 17.00 uur. Er is gratis parkeergelegenheid bij de jachthaven. De route wordt met borden aangegeven. De verkooptentoonstelling omvat werk van dertien leden van het Kunstcafé en zeven gastexposanten van de naastgelegen IJsselateliers.
De 6e editie van het kunstevenement wordt een bruisende, inspirerende en informele ontmoeting tussen de deelnemende kunstenaars en het publiek.

Meer berichten