Een huiselijke sfeer en alle mogelijkheden voor drummers, gitaristen en bands: bij Fulco Muziekonderwijs in Pantalone. (Foto: Lysette Verwegen)
Een huiselijke sfeer en alle mogelijkheden voor drummers, gitaristen en bands: bij Fulco Muziekonderwijs in Pantalone. (Foto: Lysette Verwegen) (Foto: )

Bandjes krijgen de ruimte in Theater Pantalone

  Cultuur

Fulco Muziekonderwijs en Theater Pantalone hebben elkaar gevonden: in de ruimte van het intieme theater aan de Linnaeusweg, waar apparatuur beschikbaar is en drumlessen gegeven kunnen worden. Bandjes kunnen er oefenen en er is een bandcoach aangetrokken.

IJSSELSTEIN – Stichting Fulco Muziekonderwijs biedt al jaren faciliteiten en een platform voor muziekonderwijs. "Het beste alternatief – met kwaliteit – voor een zelfstandige muziekschool. Het is eigenlijk een blamage dat een zichzelf respecterende stad als IJsselstein die niet heeft", vindt voorzitter Harm Stakenburg. Tot nu toe zijn de muziekdocenten en hun leerlingen te gast in de zalen van het Fulcotheater. "Maar daar kunnen we geen instrumenten of versterkers laten staan en de akoestiek is er niet optimaal. Een eigen gebouw is zoveel aantrekkelijker." Het Fulcotheater, midden in de stad, is een broedplaats voor kunst en cultuur, van en voor alle inwoners. Maar het is niet ons gebouw." Voor drumlessen en lessen op elektrische- en basgitaar – alles wat lawaai maakt en waar een volumeknop op zit – zijn de Fulcozalen ongeschikt. "Niet handig om dit soort lessen te geven als er in naastliggende zalen vioolles wordt gegeven of kaartclubs zitten."
Daarom is Fulco Muziekonderwijs blij met de samenwerking met Theater Pantalone. "Hier aan de Linnaeusweg kunnen we permanent een ruimte huren, waar we onze apparatuur – omvangrijk en zwaar – kunnen laten staan. Dat biedt ruimte voor drumlessen – die nu in een industrieel pand 'driehoog achter' werden gegeven. Ook bandjes die voor oefenruimte moesten uitwijken naar Utrecht zijn welkom." En het biedt volgens coördinator Paula Kager ruimte voor een nieuwe activiteit: bandcoaching. "Samen muziek maken in een band is teamsport. Je kunt elkaar tot grote muzikale hoogte laten stijgen. Maar soms is dat niet genoeg en kun je meer uit een band halen. Dat is werk voor de bandcoach van Fulco Muziekonderwijs."

Proefkonijn
Bassist Robur Koppen en gitarist Bram Stakenburg zijn. Begonnen als leerlingen van Fulco Muziekonderwijs ontmoetten ze elkaar in de jongste IJsselsteinse band Junior Sunday Bluesband en richtten 4 Street Blues op. "Voor oefenruimte moesten we naar Utrecht; wel te doen, maar best zwaar met onze apparatuur. " We hebben in Pantalone al tweemaal gespeeld om de geluidsoverlast te testen. En die is er dus niet", lacht hij. "Pantalone heeft geen directe buren en wij draaien de volumeknop niet helemaal open. Buiten hoor je de drum niet eens." Harm Stakenburg wil heel IJsselstein laten profiteren: "Alles is beschikbaar voor elke band. Een prachtige uitbreiding van ons muziekonderwijsaanbod." En ook leuk voor Wilbert van Els van Pantalone. "Het begon met een drumdocent die ruimte zocht en Harm gooide bij ons een visje uit. De lesruimte voor zanglessen was er al en ook aan andere partijen verhuurd. We hadden nog niet aan Fulco Muziekonderwijs gedacht."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden