Logo zenderstreeknieuws.nl


Een fraai voorbeeld van hoe het was. De toegang naar IJsselstein in 1984. Links de onttakelde steenfabriek Overwaard tussen de Hollandse IJssel en de Utrechtseweg. (Foto: Jan Koningen)
Een fraai voorbeeld van hoe het was. De toegang naar IJsselstein in 1984. Links de onttakelde steenfabriek Overwaard tussen de Hollandse IJssel en de Utrechtseweg. (Foto: Jan Koningen)

Het IJsselstein van de jaren '80 in beeld

  Historie

IJsselstein - IJsselsteiners voelen zich thuis in IJsselstein. De stad is populair door het aangename leefklimaat, de goede voorzieningen en de directe nabijheid van een 'grote' stad. Na 1945 is de stad daarom snel gegroeid. Van 5.000 inwoners in 1945 naar ruim 34.000 in 2017, waarbij het oppervlak 10 keer zo groot werd. De Historische Kring gaat op 18 mei met een thema-avond in Fulcotheater dertig jaar terug in de tijd.

Tussen 1948 en 1956 werd de binnenstad naar het zuiden 'uitgeklapt'. De wijk Nieuwpoort is typerend voor wederopbouwarchitectuur; kleinschalig en harmonieus, in goede verhouding tot de binnenstad. De straten kregen aansprekende namen uit de oudste geschiedenis van IJsselstein. De aanleg van het Kasteelkwartier aan de noordzijde van de oude binnenstad in de jaren '60 werd een modernere variant. Vanaf 1965 was het gedaan met bouwen voor eigen woningbehoefte. We gingen ook 'voor Utrecht' bouwen. Tussen 1965 en 1976 werd het plangebied IJsselveld ten noord-oosten van de binnenstad in verschillende fasen volgebouwd. Eengezinshuizen en portiekflats, aan straten met kenmerkende namen als Lanceerplaats, Ruimtevaartbaan en Eurovisieplein.

De volgende grote uitbreiding startte eind jaren '70 met Achterveld. Aansluitend aan het Kasteelkwartier werden Haanderik en Dissel aangelegd. Een labyrint van woonhuizen, zonder doorgaande weg. De komst van de sneltram in 1985 zorgde voor een tweede groeispurt in Achterveld tot 1995.

Achterveld was de opmaat naar Zenderpark. Met Zenderpark werd IJsselstein een Vinex-gemeente. Deze reservelocatie voor grootschalige nieuwbouw in het Groene Hart werd tussen 1995 en 2001 gerealiseerd. IJsselstein telde toen 34.000 inwoners.

Tussen 1980 en 1985 heeft stedenbouwkundig fotograaf Jan Koningen dit veranderende IJsselstein vastgelegd. Prachtig ingetogen zwart-witfotografie van het IJsselstein in de jaren '80. Je ziet de stad zich klaarmaken voor nieuwe ontwikkeling. Zo dichtbij in onze herinnering, maar ver weg als je de beelden naast die van vandaag legt.

(door de Historische Kring IJsselstein)

Reageer als eerste
Meer berichten