Logo zenderstreeknieuws.nl


Vrijwilligers puzzelen en plakken de scherven aan elkaar tot - bijna -
complete objecten.
Vrijwilligers puzzelen en plakken de scherven aan elkaar tot - bijna - complete objecten. (Foto: Via Gemeente IJsselstein)

Eeuwenoude scherven in beerputten Koningshof

  Historie

IJsselstein - Vanwege de nieuwbouw aan de Koningshof heeft er archeologisch onderzoek plaatsgevonden. Hierbij zijn maar liefst veertien beerputten aangetroffen, waarvan vijf zeer veel aardewerk en glas bevatten.

De vondsten uit de beerputten zijn uit de 18e en de 19e eeuw en wellicht deels uit de 17e eeuw en zijn inmiddels door het Archeologisch Diensten Centrum uit Amersfoort (ADC) schoongemaakt. Het materiaal uit vijf beerputten gaat naar de ArcheoHotspot in Utrecht. Onder toezicht van een coördinator gaan vrijwilligers de scherven puzzelen en plakken. Van losse scherven worden het dan soms (bijna) complete objecten. Naar verwachting gaan deze werkzaamheden zo’n twee maanden duren.

Het ADC gaat vervolgens de vondsten te benoemen en nader te beschrijven, waarna de objecten een plaats in het Provinciaal Depot krijgen. Te zijner tijd zal een deel van de vondsten waarschijnlijk worden tentoongesteld in IJsselstein.

Burgemeester Van Domburg heeft als amateurarcheoloog enkele uren mee mogen graven. ''Uit de beerputten zijn echt unieke vondsten gekomen, die ons weer iets meer vertellen over de geschiedenis van onze stad.''

Interesse?
Geïnteresseerde inwoners zijn van harte welkom om de vondsten te bekijken. De ArcheoHotspot ligt aan de Hoge Woerdplein 1 in Utrecht - Leidsche Rijn en is gevestigd in Castellum Hoge Woerd. Openingstijden: woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 12.00 tot 16.00 uur. Er is een vrijwilliger aanwezig die graag uitleg geeft.

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox