Aannemer, schrijvers en burgemeester kregen van de twee HKIJ-voorzitters de publicatie als eerste. (Foto: Rinus Verweij)
Aannemer, schrijvers en burgemeester kregen van de twee HKIJ-voorzitters de publicatie als eerste. (Foto: Rinus Verweij) (Foto: )

Hofstraat 8 een pand met vijf eeuwen geschiedenis

  Historie

Burgemeester Van Domburg ontving het eerste exemplaar van de publicatie van de Historische Kring (HKIJ), over de historie van Hofstraat 8. Het historische pand wordt gerestaureerd onder leiding van de IJsselsteinse architect Walter van Meyl door aannemer De Wit. Het pand krijgt een kantoorfunctie omdat opsplitsen in appartementen ten koste zou gaan van het monumentale karakter.

IJSSELSTEIN - Kenners laten zich niet misleiden door de grote 19e-eeuwse schuiframen en het witte pleisterwerk. Dat is een later aangebracht sausje. De hoge verdiepingen, de steile kaphelling, de na de sloop van het oude Fulcotheater zichtbaar geworden zijmuur met stokoude rode baksteen met tal van bouwsporen; alles wijst erop dat we te maken hebben met een pand van minstens vijf eeuwen oud. Wie het pand betreedt wordt niet teleurgesteld. Balklagen met enorme - door bewerkte consoles ondersteunde moerbalken, met loodrecht daarop rustende kinderbalken, en een zolder waar zich zware eikenhouten spanten met kromme spantbenen bevinden, bevestigen het vermoeden dat het hier gaat om een belangrijk gebouw uit het begin van de 16e eeuw. Bijzonder is een zogenaamde Keulse goot op de zolderverdieping; een inpandige afvoergoot voor regen- en smeltwater. Een slimme oplossing voor lekkageproblemen als gevolg van sneeuwval in de winter.

Ans van der Linden, Ko Peeters en Hans Nederhoff - al vele jaren actief met historisch onderzoek en het schrijven van artikelen voor de HKIJ - hebben zich in de materie vastgebeten en vonden bevestiging van dit vermoeden. In de 14e- en vooral de 15e eeuw was IJsselstein tijdens de beruchte Hoekse en Kabeljauwse twisten regelmatig slachtoffer van belegeringen, plunderingen en verwoesting. Door een vredesverdrag kwam in 1511 een einde aan die ellende en brak een periode van bloei aan. De toenmalige heren van IJsselstein, Floris en Maximiliaan van Egmond zetten meerdere grote bouwprojecten in gang. De kasteeltoren werd gebouwd door Rombout Keldermans als onderdeel van een algehele verbouwing van het deels verwoeste kasteel, en de Italiaanse bouwmeester Pasqualini voorzag de Nicolaaskerk van een prachtige toren in revolutionaire renaissancestijl. In dezelfde periode is volgens de publicatie het pand Hofstraat 8 gebouwd als woning voor de drost en rentmeester van het kasteel, waar de woning ook op uitkeek. Het iets later gebouwde raadhuis aan de plaats lijkt qua opzet van deze rentmeesterswoning afgeleid. De kap van Hofstraat 8 vertoont sporen van verdwenen dakkapellen net als het oude raadhuis. De eerste verdieping werd wel eens aangeduid als ridderzaal, waar naar verluidt Willem van Oranje in 1554 werd ontvangen, bij gebrek aan andere representatieve zalen in de stad. Het raadhuis was immers aan vervanging toe en de strenge cisterciënzers in het klooster zaten niet op een decadente feestmaaltijd te wachten. Al met al genoeg stof voor de onlangs verschenen publicatie.

Meer berichten