Logo zenderstreeknieuws.nl


Burgemeester Van Domburg luisterde aandachtig naar de verhalen die mevrouw Van der Eijk met humor en wijsheid vertelde. FOTO: Lysette Verwegen
Burgemeester Van Domburg luisterde aandachtig naar de verhalen die mevrouw Van der Eijk met humor en wijsheid vertelde. FOTO: Lysette Verwegen

Honderd jaar met wijsheid en humor

  Human Interest

IJsselstein - Op 8 februari vierde mevrouw Van der Eijk-Kool haar verjaardag. Een bijzondere verjaardag, want ze werd geboren in hetzelfde jaar als Wim Sonneveld. Het jaar waarin ook de derde Elfstedentocht werd gereden, Mata Hari werd gearresteerd in Frankrijk en de KLM werd opgericht. Het was in 1917.

De honderdjarige geniet van het bezoek van familie, buren en de burgemeester. Ze rummikubt regelmatig met de buurvrouw en breit lapjesdekens voor Roemenië. Lopen gaat minder en lezen wordt moeilijker, maar de jarige is scherp van geest. Volgens haar kinderen is ze nog steeds écht de moeder in de familie: "Ze houdt alles bij elkaar en vergeet niets. Er zit zelfs geen kunststuk in haar lichaam."
De jarige heeft als verklaring voor haar gezondheid: "Een positieve levensinstelling en af en toe een grapje. Zoutloos eten, een portje op zijn tijd en genieten van het leven door te relativeren." En dat is nodig, want het leven was niet altijd makkelijk. "Ik heb pittig verdriet meegemaakt, maar ook veel mooie dingen. 'Je kunt niet altijd met de kop tussen de benen lopen', zeg ik maar."

Mevrouw Van der Eijk – Teunie Goverdina, naar haar beide opoes – werd geboren aan de Lage Dijk. Ze groeide als boerendochter op, als middelste tussen twee broers. Ze werkte mee op de boerderij waar koeien en varkens werden gehouden, maar kon ook volop genieten van de natuur en de vrijheid rond de boerderij. Ze wilde graag doorleren, maar dat was er niet bij. "Geen geld en als meisje zou je toch gaan trouwen. Daar was geen studie voor nodig."
Ze groeide op in een tijd waar de man het voor het zeggen had en de vrouw als enig recht het aanrecht had. "En zelfs dat niet. Ik kookte op een gasstelletje en waste af in een teiltje op tafel." Ze trouwde toen ze 21 was, had met haar man een boerderij aan de Achtersloot en kreeg vier dochters. "Het boerenleven was toen nog zonder veel poespas en regels. We hadden dertig melkkoeien, die allemaal met de hand werden gemolken. Varkens hadden we voor de slacht. We stonden elke dag om vier uur op. Tijdens de oorlog hadden we voldoende te eten, wat we deelden met de mensen die langskwamen. Een mooie tijd door de onderlinge verbondenheid." Een eeuw lijkt lang. "Maar de tijd lijkt als 'een zucht' voorbij te zijn gegaan."

Reageer als eerste
Meer berichten