Logo zenderstreeknieuws.nl


Kanjer Tycho scoorde met zijn moeder 8.493,60 euro voor KiKa. Wachtend op zijn genezing van leukemie gaat hij naar groep 8 en blijft hij voetballen. ''Ik wilde iets terug doen.'' (Foto: Lysette Verwegen)
Kanjer Tycho scoorde met zijn moeder 8.493,60 euro voor KiKa. Wachtend op zijn genezing van leukemie gaat hij naar groep 8 en blijft hij voetballen. ''Ik wilde iets terug doen.'' (Foto: Lysette Verwegen)

Leukemie-patiënt Tycho (11) scoort voor KiKa

  Human Interest

Benschop - Net zoals met voetbal en het gevecht tegen leukemie en de moeheid ging Tycho van den Berg ook 150 procent voor zijn actie Help Tycho scoren voor KiKA. En het resultaat mag er wezen. Vrijdag overhandigde hij op school een cheque van 8.493,60 euro aan Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa).

Het idee ontstond vier maanden geleden. "Mijn oncoloog dokter Pieters is mede-oprichter van KiKa en ik wilde wat terug doen", vertelt Tycho (11). "KiKa doet onderzoek naar kinderkanker. Inmiddels geneest 75 procent van de kinderen, maar dat moet 100 procent worden. En de kwaliteit van leven voor de kinderen moet verbeteren." De plannen mondden uit in een bingo en een KiKa-markt eind juni in het Dorpshuis in zijn woonplaats Benschop. "Iedereen heeft meegedaan en veel gesponsord."
Tycho is gevraagd om het gezicht te zijn van een landelijke flessenactie voor het Prinses Maxima Centrum. En ook dat doet hij, terwijl zijn behandeling nog niet is afgelopen. "De actie kan 40.000 euro opleveren. Ik wil graag helpen."

Intussen is hij met chemopillen en antibiotica in afwachting van het grootste feest: "Dat hij op 2 december officieel beter wordt verklaard", vertelt moeder Cathe die – gesteund door hun gezin – haar zoontje door dik en dun steunde. "Tycho werd in oktober 2015 ziek en belandde in het Antonius Ziekenhuis, waar de artsen geen verklaring voor zijn rugpijn konden vinden. De specialisten in het Wilhelmina Kinderziekenhuis constateerden op 2 december leukemie. Een dag later startte de behandeling met prednison, chemo en een port-o-cat voor medicatie en bloedafname."

Wat Tycho het ergst vond: "Dat ik niet meer kon voetballen, de haaruitval, het spugen en de verveling in het ziekenhuis", vertelt hij. "En dat ik dik werd, omdat ik door de prednison meer ging eten." Augurken waren en zijn nog steeds favoriet en hij ziet er nu weer normaal en als Hollands welvaren uit. Toch was er ook nog wat leuks te beleven in het ziekenhuis: "Facetimen met vriendjes en films kijken, zoals Big Hero 6." En streken uithalen: "Dansen met papa als de gordijnen dicht waren. Druiven gooien. Of de verpleegsters in de maling nemen met een verkeerde geboortedatum", lacht hij ondeugend. Het deed hem de last van twee uur plat liggen na de pijnlijke beenmergpuncties vergeten. "Hij is dapper en heeft nooit gehuild bij alle prikken die hij nu nog tweewekelijks krijgt. We hebben wel met z'n allen gehuild toen we de diagnose kregen", vertelt Cathe. Iedereen leefde mee. Maar toen iemand meewarig klonk zei Tycho: "Ik ben niet van plan om dood te gaan. En dat is zijn motto gebleven."

Doneren kan nog op www.actievoorkika.nl/help-tycho-scoren-voor-kika

reageer als eerste
Meer berichten