Logo zenderstreeknieuws.nl


Ontdekkend leren tijdens Nationale buitenlesdag

  Ingezonden

IJsselstein - Op basisschool De Pijler gaven gastdocenten van Buitenwijs dinsdag buiten les over het belangrijkste dier van de wereld; de regenworm. De kinderen gingen eerst zelf op onderzoek uit in de omgeving.

Een paar minuten stampen in een grote kring maakte dat de wormen omhoog kwamen. Met een grote schep gingen ze in de grond om zo wat van de aarde om te scheppen en kijken wat er allemaal in de aarde leeft; wormen, mieren, pissebedden, slakken. Deze konden we vervolgens bestuderen met behulp van een kaart met bodemdieren.Sommige kinderen vonden het eerst 'vies en glibberig', maar hadden uiteindelijk ook een slak of een worm op hun hand.

Naast het zoeken van diertjes in de grond, deden we ook een slakkenrace; drie slakken op een plastic zeil - spannend welke slak er het eerst bij de finish zou zijn.

Vervolgens was er een quiz over de regenworm en hebben we afgesloten met een kleine oefening: een veld uitzetten van 10 bij 10 meter en daar binnenin gaan staan. Als je het uitgezette veld vol zet met mensen heb je op die plek net zoveel "vlees" aan mensen boven de grond, als wormen op die plek onder de grond.

De kinderen waren erg enthousiast en wilde wel vaker zo'n buitenles.

Reageer als eerste
Meer berichten