Logo zenderstreeknieuws.nl


De rentmeesters bij de gezichtsbepalende oude hervormde dorpskerk met zijn rijke historie. (Eigen foto)
De rentmeesters bij de gezichtsbepalende oude hervormde dorpskerk met zijn rijke historie. (Eigen foto)

Rentmeesters starten steunfonds voor Lopikse dorpskerk

  Ingezonden

Lopik - Vanwege teruglopende subsidies zijn de kerkrentmeesters van de oude hervormde kerk Lopik-dorp begonnen met het zoeken van hulp en financiële ondersteuning. De al eeuwenoude dorpskerk van Lopik is een van de weinige echt oude monumenten in het dorp. De bekostiging van het onderhoud is echter een steeds grotere zorg

De kerk met de oude toren en begraafplaats zijn gezichtsbepalend voor de oude dorpskern. De Dorpstraat met zijn karakteristieke inrichting en bebouwing aan weerszijden van de wetering ademt nog de sfeer en de rust van het historische Lopik. De dorpskern en de kerk hebben een zeer rijke historie, want zeer waarschijnlijk heeft er zelfs al rond 800 na Chr. een kapel gestaan. Hoewel de kerk een rijksmonument is, en dus enige subsidie ontvangt, komt de binnenkant voor rekening van de kerkrentmeesters. De kerk wordt nog wekelijks twee keer gebruikt voor kerkdiensten maar ook concerten, begrafenissen en huwelijksinzegeningen vinden regelmatig plaats.

Hoewel de gebouwen prima worden onderhouden is de bekostiging ervan een steeds grotere zorg. De uitgaven overstijgen de inkomsten. Daarom is besloten om actie te ondernemen. Kees de Hoop: "We zijn begonnen met een steunfonds om de kerk voor het nageslacht en het dorp te behouden. Hier kunnen gemeenteleden, maar ook anderen die de oude gebouwen een warm hart toedragen een financiële bijdrage storten.''

Om kosten te besparen staat zelfwerkzaamheid voorop. ''Daarom starten we met hulpgroepen vrijwilligers. Mensen die de kerkgebouwen een warm hart toedragen en tijd vrij willen maken om zich in te zetten. Waarbij ook vakmensen zeer welkom zijn die ons van dienst kunnen zijn"; aldus Piet Molenaar. Rien Veenvliet: Daarbij wordt gedacht aan bijvoorbeeld schilderen, straatwerk, schoonmaakwerk en timmerwerk. "Ook bedrijven die materieel en materiaal ter beschikking willen stellen vragen wij zich te melden.'' En Gert van den Berg: "De coördinatie is bij ons in goede handen. Met een enthousiaste groep vrijwilligers kunnen we veel besparen." Penningmeester Albert Jan Westeneng benadrukt dat er een apart bankrekeningnummer geopend is voor het steunfonds om uitgaven goed te kunnen verantwoorden.

Alle informatie over donaties en aan te bieden hulp is te vinden op de website van de kerk:. www.hervormdlopik.nl onder Steunfonds.

Reageer als eerste
Meer berichten