Logo zenderstreeknieuws.nl


Senior in de klas!

  Ingezonden

"Vertel nog eens, opa!’. Wie kent ze niet, de gepassioneerde verhalen van onze eigen opa en oma of van de buurvrouw verderop in de straat. In die twinkelende ogen en prachtige belevenissen van vroeger vindt stichting WBJG de nieuwe vrijwilligers in het basisonderwijs.

Senioren die graag met bezieling hun kennis delen over hun hobby gaan 3 dagdelen met de kinderen actieve natuurbeleving organiseren in het project ‘VOOR JE WIJK’. Zo worden waarden en leerzame kennis doorgegeven aan de kinderen van deze generatie. Zij leren van de ervaring van anderen.

Waarden van generatie op generatie overbrengen.

Leren van de ervaring van anderen.

Het onderwijs verbinden met de samenleving

De doelstelling van het project ‘VOOR JE WIJK’ is om in de wijk een verbinding te maken tussen vrijwilligers en kinderen in het groen. Mensen die hun werkende leven achter zich hebben liggen beschikken vaak over een enorme schat aan kennis en ervaring. Deze kennis willen wij doorgeven, van generatie op generatie. Vrijwilligers leveren zo een actieve bijdrage aan het basisonderwijs én aan actief burgerschap.

Op de CBS De Regenboog in Lopik kregen de leerlingen van groep 5 deze week de derde activiteit techniek van opa Dirk, een zeeman!

Hij weet alles over boten. De kinderen hebben allerlei vragen gesteld aan Dirk over boten. Toen kwam de vraag ‘wat blijft er nu drijven en waarom?’ de kinderen hebben van alles verzameld om zelf boten te bouwen. Er zijn prachtige boten gebouwd en we hebben ze allemaal getest....en ze dreven allemaal!

De laatste activiteit ging over water; en dan eigenlijk over wateroverlast. De kinderen gingen hun eigen schoolplein bekijken. Is de regengoot afgekoppeld? Zijn er genoeg planten die het water kunnen opvangen? De kinderen hebben nog 2 mooie heesters gepland en zo hun steentje bijgedragen!

Quote Tygo 11 jaar: ‘’dit is de leukste natuurles ooit, omdat je alles met je handen mag doen, in plaats van uit boekjes leren!”

Quote Dirk 63 jaar: “de natuur wordt steeds kostbaarder, ik wil de kinderen graag inspireren om dat te laten ervaren’’

Het project ‘VOOR JE WIJK’ is een initiatief van stichting WBJG (Wat Ben Je Gegroeid). Zij organiseert diverse activiteiten voor een groene en duurzame toekomst.

Er zijn diverse thema’s binnen het project, te weten: Vogels, Fossielen, Bijen & vlinders, Boten en Molens.

Meer informatie kan je vinden via Heleen Eshuis,

| Stichting WBJG | www.wbjg.nl | www.voorjewijk.nl | info@wbjg.nl | Heleen Eshuis |

Reageer als eerste
Meer berichten