• De huidige bestuursleden: Gerard Vendrig, Piet van Kats en Harry van Rooijen
• De huidige bestuursleden: Gerard Vendrig, Piet van Kats en Harry van Rooijen Foto: Linda de Kort

Hoe mannenkoor St. Caecilia uit Cabauw opeens 100 jaar werd

Nieuws 520 keer gelezen

CABAUW • Door de vondst van het originele reglement uit 1924 is het officieel bewezen: R.K. Zangkoor St. Caecilia bestaat 100 jaar. 

Het was natuurlijk wel bekend dat het mannenkoor al een hele tijd bestond, maar niet eerder waren er geschriften die dit konden bevestigen. Totdat secretaris Gerard Vendrig nog eens goed in een doos keek. En daar stond het zwart op wit: Aldus vastgesteld den 22 Maart 1924.

Verrassing voor andere koorleden
“Opeens bestonden we officieel 100 jaar”, lacht Gerard. “Dat konden we natuurlijk niet zo maar voorbij laten gaan.” Hij licht zijn mede bestuursleden Harry van Rooijen (penningmeester) en Piet van Kats (voorzitter) in. Samen besluiten ze tijdens een gezamenlijke avond de overige koorleden met het nieuws te verrassen.

Het koor bestaat uit 15 leden. “Het sociale aspect en de onderlinge contacten zijn net zo belangrijk als het zingen”, vertelt Piet. “Daarom wilden we er echt een moment van maken.” Dus spraken de drie bestuursleden verkleed als de bestuursleden én pastoor uit 1924 (‘tot en met de sigaar aan toe he’) de leden toe. En deelden het heugelijk nieuws. “Iedereen reageerde enthousiast”, lacht Harry.


• 100 jaar terug in de tijd (van links naar rechts): de geestelijk adviseur, Gerard Vendrig, Piet van Kats en Harry van Rooijen  - Foto: Gerard Vendrig 

Serieuze gezelligheid
“Het past bij ons om het zo te doen. We nemen het zingen in het Latijn in de kerk serieus. We zijn er trots op dat we met het koor nog steeds vierstemmig kunnen zingen. Maar we staan ook open voor gezellige uitstapjes”, licht Piet toe.

Zo wordt er regelmatig gezongen met het dameskoor Onder ons. Ook tijdens de reis naar Rome in 2016. In de voorbereiding waren optredens in verschillende kerken gepland. “Dat was indrukwekkend. Toeristen die bleven staan. De akoestiek. De gehele sfeer. Zo mooi.”

En met kerst? A Christmas Carol
Ook voor de komende kerstdagen heeft het koor grote plannen. Met de toneelvereniging uit Schoonhoven voeren ze Scrooge: A Christmas Carol op. “Daar oefenen we hard voor. Daarom is het extra leuk dat we naast 15 en 16 december in Cabauw ook zullen optreden in Schoonhoven.”

Trots
Het gevonden regelement is eigenlijk een bevestiging van de lange geschiedenis van het koor in Cabauw. Ook de huidige bestuursleden weten hoe verweven het koor hiermee is. Achternamen uit het originele reglement worden herkend en boegbeelden erkend. St. Caecilia, een koor waar Cabauw trots op mag zijn. Al zeker 100 jaar.

Wilt u ook lid worden?
Met de vondst van officiële papieren bestaat het koor in 2024 100 jaar. En wellicht gaat de geschiedenis nog verder terug. Maar door de jaren heen is de basis voor het koor hetzelfde gebleven. Zingen met respect en waardering en met oog voor sociale contacten. Wilt u meer informatie of ook lid worden? Neem hiervoor contact op met het koor via telefoonnummer 06 13 02 10 92.

Linda de Kort

Redacteur Het Kontakt - Zenderstreeknieuws

• 100 jaar terug in de tijd (van links naar rechts): de geestelijk adviseur, Gerard Vendrig, Piet van Kats en Harry van Rooijen.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Iedereen is van harte welkom bij Debbie en Michel in Meridiaan Hairstyling.
Debbie en Michel openen kapsalon Meridiaan Hairstyling Zakelijk 6 uur geleden
Afbeelding
Bestelbus knalt op personenwagen op N228 bij Montfoort Nieuws 6 uur geleden
• Voorzitter Han Theil overhandigde een  'Vestingbrood' en Molenbier van De Windotter.
Yselvaert opent vaarseizoen 2024 met nieuwe Vestingvaart Nieuws 10 uur geleden
• Vrouwe IJsselstein Swingt in het verzorgingshuis.
Muzikale traktatie voor bewoners woonzorgcentra Nieuws gisteren
• Beide teams waren volstrekt gelijkwaardig.
Heren IJsseloever winnen dankzij strafbal; dames dieper in problemen Sport 29 apr, 12:42
Afbeelding
Na regen komt zonneschijn: Koningsdag 2024 in IJsselstein MET FOTO'S (UPDATE) EN VIDEO'S 28 apr, 22:18
Afbeelding
Regen kan sfeer niet drukken tijdens Koningsdag in Montfoort en Linschoten MET FOTO'S EN VIDEO'S 27 apr, 20:46
• Wethouder Rob Jonkers, wethouder Ruimtelijke Ordening, en Esther Agricola, regiodirecteur Noord-West bij projectontwikkelaar BPD, ondertekenden de samenwerkingsovereenkomst voor De Bleek fase 1.
Start bouw 210 woningen De Bleek fase 1 voorzichtig in zicht Nieuws 27 apr, 08:30